Созопол превзе Индия 2

Созопол превзе Индия

Созопол ще бъде домакин на втория по големина в света форум в областта на минерално-суровинната промишленост  –Балканския конгрес по преработка на минерални суровини

Созопол превзе Индия 3Созопол стана сензацията  в столицата на Индия – Ню Делхи, където в присъствието на над 1300 делегати, представители на над 54 държави от целия свят официално беше открит XXVI Световен конгрес по преработка на минерални суровини.

Още в първия ден на конгреса официално е бил представен пилотния проект на община Созопол и Минно-геоложки университет „Свети Иван Рилски“ за организирането и провеждането на най-важното събитие в областта на минерално суровинната индустрия в Югоизточна Европа за 2013 г. – XV Юбилеен балкански конгрес в град Созопол, България. Председателя на Организационния комитет – проф. д-р Иван Нишков и проф. доц. Владко Панайотов – вицепрезидент на Интерпарламентарната група за минерални суровини към Европейския парламент представиха пред световната общност възможностите на град Созопол за организиране и провеждане на втория по големина в света форум в областта на минерално-суровинната промишленост  – Балканския конгрес по преработка на минерални суровини.

Созопол превзе Индия 4Огромен интерес са предизвикали представянето на презентационен 10 минутен филм за пилотния проект „Конгресен туризъм в град Созопол“, рекламните материали на град Созопол предоставени от община Созопол и конгресните анонси.  Делегатите от Русия не пропуснали възможността да се снимат с вторият конгресен анонс и да заявят желание за участие в конгреса в Созопол, който ще се проведе от 12 до 16 юни  2013 година.

Председателя на Организационния комитет – проф. д-р Иван Нишков подробно е запознал делегатите с историята, културата, минното дело и металургия в земите на древна Аполония на фона на  филм и българска музика от регион Странджа.

По искане на делегатите от азиатския континент и Северна Америка е била направена специална презентация на град Созопол, пилотния проект и XV Юбилеен Балкански Конгрес по преработка на минерални суровини на специализиран форум в рамките на XXVI Световен конгрес пред аудитория от над 700 участници. Австралийската делегация е изявила желание филма за Созопол и конгреса да бъде презентиран още веднъж преди края на XXVI Световен конгрес.

Проф. Иван Нишков увери делегатите, че град Созопол е не само най-стария град по българското Черноморие древен център на минното дело и металургия, но и е град с възможности за световен конгресен център и провеждане на събития от ранга на XV Балкански Конгрес. Представянето на град Созопол и XV Балкански Конгрес продължава. До този момент в Организационния комитет за подготовка на конгреса са получени заявки за участие от 41 държави, 59 компании, 61 университета, 7 академии, 33 научни института и 15 други организации.

източник: sozopol.bg