Созопол, Поморие и Бургас ликуват заради спирането на петролопровода

Созопол, Поморие и Бургас ликуват заради спирането на петролопровода 1Жителите на трите морски общини, които проведоха референдуми против реализацията изграждането на петролопровода „Бургас-Александруполис”, изпаднаха в еуфория при вестта, че България излиза от участие в проекта.

Това е държавническо решение – коментира кметът Димитър Николов. Според него правителството се е вслушало в гласовете на гражданите, които категорично са изразили позицията си срещу петролопровода.

Николов прогнозира, че Бургас ще увеличи още повече стратегическия си потенциал след края на проекта.

Кметът припомни, че в момента САЩ и мощната фирма „Бритиш Петролиъм” не могат да се справят с разлива н апетрол в Мексиканския залив и изрази радостта си, че опасността това да се случи в Бургас става все по-малка.

Това  е първа победа на гражданското общество – коментира един от най-яростните и последователни противници на „Бургас-Александруполис” Валери Симеонов. Независимият политик определи позицията на руската страна като „жалък опит за рекет” от времената на Черненко и припомни, че по отношение на проекта страната ни е била поставена в унизителна позиция на „дойна крава и овца за стригане”

Едни хора щяха да вземат комисионни, но сега няма да ги получат и това ме прави щастлив – заяви Валери Симеонов.

Определено се чувстваме удовлетворени – коментира Петър Златанов, който научи новината за излизането на България от проекта първо от Дарик. Според него референдумите са най-истинският път и картина на онова, което хората искат да се случва в държавата.

Кметът припомни, че по време на допитването всички са се обединили около една кауза и тя се е наричала Поморие.

С референдума бяхме сигурни, че ще дадем анонс към правителството да вземе правилното решение. Надявам се, че всички хора от община Поморие ще бъдат удовлетворени – каза още Златанов.

Източник: DarikNews