Созопол поиска четири военни имота

Созопол поиска четири военни имота 1

Така изглежда бившият военен клуб в с. Атия, за който община Созопол също ще отправи искане за предоставянето му за нуждите на селото.
Общинските съветници в Созопол гласуваха единодушно искане за безвъзмездно предоставяне на имоти държавна собственост, бивши военни обекти в полза на община Созопол. Обектите, за които настояват созополските избранници са поделението на Батареята над гробището и поделението в местността „Куку баир” в Созопол. Другите два  обекта са в землището на гр. Черноморец- бившите военни поделения в местностите „Вромос” и „Куку баир”.
Министерството на отбраната има изготвени списъци на бивши военни имоти, за които е предвидено една част да бъдат продадени, а други да бъдат предоставени на общините по местонахождение. Общинските съветници припомниха дългогодишната сага с бившите военни поделения в Черноморец, за които има решение на Министерския съвет за връщането им на собствениците и въпреки това досега това не е станало. Причината, според тях, е че бившите военни имоти са доста апетитни.
Изразена бе надежда, че именно правителството на ГЕРБ  ще прояви политическа воля и ще върне имотите на законните им собственици.
На територията на община Созопол има още няколко бивши военни обекта, за които на следващата сесия ще бъде направено искане за тяхното предоставяне за нуждите на общината
заяви кметът Панайот Рейзи, като уточни, че става въпрос за бившия военен клуб в Атия и Дома на морския флот в Созопол.
На 40-то редовно заседание на общинския съвет в Созопол бе взето решение за закриване на детската градина в с. Извор, която е посещавана само от четири деца. Общинските съветници изразиха опасения за бъдещето на инвентара на детското заведението, след като селото премине в пределите на община Бургас във връзка с проведения преди една година референдум. Някои от тях са правили лични дарения там. От общинска администрация уточниха, че това ще стане на по-късен етап.

Източник: gramofona.com