Созопол откри бляскаво туристическия сезон

Созопол откри бляскаво туристическия сезон 1С представяне на химна на Созопол, написан от бившия учител Ради Кисьов, започна официалното откриване на летния сезон в Созопол. Ради Кисьов каза, че се чувства много щастлив, че общинската администрация е избрала един от неговите стихове за химна на любимия му град. По време на представянето на химна той поздрави публиката с друго свое стихотворение, посветено на Созопол. Музиката към текста е написана от Хайгашот Агасян. Песента бе изпълнена от естрадната група „Морска магия” към читалище „Отец Паисий”в Созопол. Тържеството за откриването на сезона препълни амфитеатъра на стария град, където освен стотици жители на Созопол имаше и много български и чужди туристи. Гости на празника бяха генералният консул на Русия във Варна Юрий Соловьов,командирът на военноморска база Бургас комодор Георги Мотев, директорът на областната дирекция на МВР-Бургас Милен Димитров. Тази година е юбилейна за Созопол и градът чества 2620 години от основаването си. Тъй като приоритет на общинската администрация са младите хора и семейства, кметът на Созопол дари на 21 деца, родени през тази година, юбилейна монета, изработена от художника Иван Бахчеванов.

От едната страна на монета е написано гражданин на Созопол, а от другата страна е изрисувана сребърна котва. Това е символът, които е бил сечен на първите монети на Созопол. Всички деца, родени през юбилейната година ще получат юбилейна монета”Гражданин на Созопол” и грамота с послание от кмета Панайот Рейзи, което гласи: „Мило дете, в годината на твоето раждане Созопол навършва 2 620 години от основаването си. Благославям те да носиш с гордост името „гражданин на Созопол” и ти пожелавам щастливо детство и достоен живот в най- стария български град. Нека твоето бъдеще е най-добрият период в историята на Созопол !”


Созопол откри бляскаво туристическия сезон 2Пред събралите се туристи и граждани на Созопол, кметът на Созопол заяви, че тази юбилейна година е много важна и затова през цялото лято ще има богата и разнообразна програма за всички граждани и гости на Созопол. Той каза, че е убеден, че туристическия сезон ще бъде добър, защото Созопол от години си има много верни приятели. И затова общинската администрация ще осигури условия гостите да изкарат едно незабравимо лято. „И както казваме ние тук по морето, успех на туризма. Попътен вятър и много вода под кила.

Успешно лято”, пожела Рейзи. Програмата по откриване на летния сезон продължи с музикалния – танцов спектакъл „Видрица” на Нешка Робева.

Празниците, посветени на честванията по случай 2 620 години от основаването на Созопол и откриването на летния сезон стартираха с уникална изложба в Археологическия музей.Кметът на Созопол Панайот Рейзи, директорът на Археологическия музей в града Димитър Недев и гости присъстваха на откриването на изложбата „Свещените образи от Древността” в музея.

Созопол откри бляскаво туристическия сезон 3

Сред гостите бяха и археолозите ст.н.с. Кръстина Панайотова и бургаския археолог, свързал професионалната си кариера със Созопол Мартин Гюзелев. В изложбата, разположена на първия етаж, са събрани различни фрагменти от историята на града-икони, керамични съдове и монети, подчинени на темата на изложбата.  „С тази изложба ние още веднъж искаме да представим пред гостите и приятелите на Созопол един аспект от неговото огромно материално и духовно богатство, създало се от повече от осем хиляди годишна културна традиция. Изложбата представя свещените образи, които са в основата на изкуството, подсказва развитието от античността почти до наши дни. Представени са първите академични икони за България, които са от църквата „Св. Кирил и Методий”. Наслагват се образи на ангели и херовими, богинята майка Кибела, на Аполон, на музите на изкуствата. Тези образи са показани освен като иконография в забележителните пластични творения на древното изкуството и вазите, с които се гордеем”, каза Недев по време на откриване на изложбата. Кметът на Созопол Панайот Рейзи допълни, че изложбата, която тази вечер се представя, може да бъде наречена един от бисерите на града. Той подчерта, че общинската администрация винаги е подкрепяла усилията на археолозите за разкриване на историческото богатство на Созопол. „Това е начинът да подпомогнем и засилим историческия туризъм. Това е продуктът, който ще привлече по-богати туристи, по-любознателни, които ще разказват за нашия град”, каза Рейзи и допълни, че 2 620 години културно присъствие на Созопол в Европа и по българските земи е най-голямото богатство, което градът ще остави за бъдещите поколения.”Созопол откри бляскаво туристическия сезон 4 Имаме това, което други страни и народи нямат и за нас е чест и привилегия да го споделим с тях”- каза още той по време на откриване на изложбата. Честванията продължават и днес, неделя с откриване на атракцията „Възстановка на традиционно созополско семейство”от 18.00 ч. в Етнографския музей. Там всеки ден в продължение на пет дни,до 10 юни персонажи от различни исторически епохи ще посрещат гости и ще им предлагат сладко от смокини, дамги, бели созополски сладки и др,специфични за Созопол ястия. От 20.00 ч. тази вечер е срещата на публиката с рок групата БТР, която ще изпълни и песни на свързалата живота си със Созопол рок легенда Жоро Минчев. Кулминацията на тържествата , посветени на 2 620 години от създаването на Созопол ще е на 17 юли- Света Марина, денят в който Созопол почита своята закрилница.


Източник: Burgasinfo.com; Видео материала е предоставен от bzsone.info