Созопол открива Лято 2012 с изложба на минерали и фойерверки 1

Созопол открива Лято 2012 с изложба на минерали и фойерверки

Созопол открива Лято 2012 с изложба на минерали и фойерверки 2
Созопол; снимка: Иван Костов

„С изложба на минерали и богата илюминация ще бъде открит летният туристически сезон в Созопол на 1 юни“, това каза зам.-кметът на общината Петя Чапевова.

Планиран е и концерт на Графа. Ще има и една много богата илюминация, както всяка година, както и съпътстваща изложба на минерали във връзка с балканския конгрес, която ще е през следващата 2013 година. Созопол активно се подготвя за новия летен сезон. В ход е почистването на улиците.

Созопол открива Лято 2012 с изложба на минерали и фойерверки 3
Графа ще пее на откриването на летния сезон в Созопол

„Както всяка година ще има откриване на летния сезон, като хубавото е, че през тази година ще успеем да подскажем какво ще се случи следващото лято – Форумът на минералозите. Така че това лято туристическият сезон освен хубава културна програма с една пищна заря ще бъде съпроводена и с изложба на минерали във фоайето на читалище „Отец Паисий“. Надяваме се да започнат да идват и чуждестранните туристи този път по-отрано, защото времето започна много бързо да се стопля”

каза още тя. Като развит туризъм на територията на общината Чапевова посочи морския.

„Освен морския летен, естествено и културният туризъм. На практика се завършват вече, готови са за посещение разкопките, които са до църквата „Св.св. Кирил и Методий”. Мисля, че ще бъде готова за това лято автентичната аламана, чието изграждане започна. Тя ще бъде също една атракция за посетителите на града. Религиозният туризъм, естествено, мощите на Св. Йоан Предтеча, които в момента са в църквата „Св. Георги”. Предполагам, че лятото пак ще ги преместят в църквата „Св.св. Кирил и Методий”, тъй като е реставрирана – по-голяма и удобна за посетители, с един прекрасен златен купол и точно на входа на пристанището, там където идва основният туристопоток. Много са параклисите и манастирите, които могат да бъдат посетени и да се усети религиозният дух”

посочи още тя.

„Тази година в Киев имаше изключително голям интерес към детските лагери. Явно Созопол е добра дестинация за отдих на децата и този отдих те съчетават с фестивалите, другият ни вид туризъм – фестивалният, където имаме доста добри наложени традиции. Фестивалите, които провеждаме, където децата пеят, играят и същевременно отдъхват. Стремим се да търсим всякакви възможности като следващата ни стъпка е да подобряваме базата във връзка с конгресния туризъм. Леглова база имаме. Работим в насока зали, тъй като конгресният туризъм има своите специфични изисквания и възможности”

коментира зам.-кметът на Созопол.

източник: focus-news.net