Созопол открива Аполония 2011 с 13 метрова статуя

Созопол открива Аполония 2011 с 13 метрова статуя 1На последното за тази година заседание на Общински Съвет Созопол  беше представен идейният макет на статуята на Аполон, която ще бъде поставена на входа на пристанището до остров Свети Кирик.  Тя е дело на скулптора проф. Крум Дамянов и ще бъде изработена от бронз, а лирата и лъка на Аполон ще бъдат позлатени.

Статуята ще бъде висока 13 метра и ще бъде поставена върху 4 метров постамент, така че общата и височина ще бъде 17 метра и ще се вижда отдалече. С издигането на статуята Созопол ще се нареди до световни градове като Рио де Жанейро, Барселона, Ню Йорк и други световни градове, които имат статуи- символи.

Средствата необходими за изработването и монтирането на скулптурата са около 400-500 хил. лв. Част от тях ще бъдат заложени в бюджета на общината за следващата година, а останалите ще се набират от дарения.

С поставянето на статуята на Аполон ще се осъществи амбицията на общинското ръководство да развива културен туризъм. Такава статуя на Аполон, според проучванията на археолозите, се е издигала до открития на остров Свети Кирик архаичен храм и олтар. Находките показват, че тук се е намирал религиозният център на Аполония Понтика още от създаването и в края на 7-ми век пр. Хр.

Идейният проект беше представен днес пред общинските съветници на последната за тази година сесия на местния парламент в Созопол. Съветниците бяха поздравени от коледари, които получиха дарове от председателя на общинския съвет Красимира Германова.

Видео: ТУК

Източник: bszone.info