Созопол отбелязва своя празник 1

Созопол отбелязва своя празник

Созопол отбелязва своя празник 2
Снимка: Десислава Рошманова

Град Созопол отбелязва днес своя празник. Чества се на Деня на Света Великомъченица Марина – покровителка на водите и закрилница на района. Празникът се възобновява със заповед на кмета на града от юли 1992 г.

Един от акцентите в празника на града ще бъде изложбата на ценни експонати от несебърските паметници на културата, които ще бъдат показани в археологическа изложба. Експозицията под надслов „Аполония и Черноморските цивилизации” ще бъде открита в Археологическия музей на древния град днес.

Най-ранните месамбрийски експонати са от класическата епоха и разказват за живота на първите заселници на Несебърския полуостров. Ще бъдат експонирани още бронзова хидрия от IV век преди Христа, скифос с червенофигурна украса от втората половина на V век преди Христа, както и изключително ценните и редки кантароси от типа „Св. Валентин”, открити при последните проучвания в некропола на Месамбрия.

За бита и културата на древните месамбрийци през елинистическата епоха ще разказват керамични съдове, мраморни скулптури, както и бронзови върхове на копия. Теракотова статуетка на Венера от II век със сигурност ще предизвика интереса на специалистите и посетителите на музея.

В изложбата е представена и материалната култура на Несебър през Средновековието. Кана и купа със сграфито украса, процесиен кръст са само част от паметниците, представящи Несебър през средните векове. Изложбата ще остане отворена за посетители до средата на септември.

Източник: bTV