Созопол овладя първият сериозен снеговалеж

Созопол овладя първият сериозен снеговалеж 2
Созопол овладя първият сериозен снеговалеж 3
На плажа - Зимен Созопол 2012

Много бързо и при добра организация бе овладяна тежката ситуация, която причини обилния сняг и северен вятър в Созопол и населените места в общината. Още в четвъртък, в навечерието на задаващото си зимно бедствие  и при първото натрупване на мокрия сняг Комисията за извънаредни ситуации и бедствия с председател зам. кмета Катя Стоянова набеляза спешни мерки и бяха мобилизирани фирмите, ангажирани с почистването на пътищата в общината.

Първите количества пясък бяха разпръснати в Созопол още преди да натрупа снега от 17.00ч до 19.00 ч., което улесни почистването на пътните артерии на другия ден. Съвместно с Гражданска защита още преди да завали снега бяха огледани язовирите на територията на общината и бяха почистени затлачените с клони и дървета опасни участъци, които биха могли да причинят наводнение.

Вчера почистването започна още в 5.30 ч. като първо с гребла , а после и с опесъчаване бяха приведени в нормални за зимната ситуация състояние централните улици на Созопол. Първият автобус от Бургас пристигна навреме и успя да закара учениците навреме  за учебните часове. Почистени и опесъчени бяха улиците около ОУ ”Св.св.Кирил и Методий” и детските градини в Новия и в Стария град. Служителите на РТК с лопати и метли почистиха тротоарите на централните улици и около обществените сгради.

Целият ден камионите с пясък опесъчаваха  рисковите улици и пътни участъци. Почистващите фирми имат готовност и днес да продължат с обезопасяването на  пътищата и улиците в Созопол. Въпреки тежката ситуация, кметовете във всички населени места в общината успяха да овладеят последиците от природното бедствие и в нито едно училище в общината не бяха прекъснати или преустановени учебните занятия.

Въпреки тежката зимна ситуация последният работен ден на седмицата премина в Созопол и общината без инциденти.

Вижте галерията със снимки, предоставени от прес център на община Созопол:

източник: www.sozopol.bg