Созопол отбелязва Никулден с литийно шествие

Созопол отбелязва Никулден с литийно шествие 2
Созопол отбелязва Никулден с литийно шествие 3
Литийното шествие на Никулден в Созопол

Програмата на Никулден в Созопол започва от 08.00 ч. в църквата “Свети Георги Победоносец”, където ще бъде отслужена празнична литургия в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец.

10.00 ч. – Водосвет

10.30 ч.- Литийно шествие с иконата на Свети Николай Чудотворец от църквата “Свети Георги Победоносец” до рибарското пристанище в старият град.

11.00 ч.- Водосвет на кораби и лодки и излизане в открито море.

Созопол отбелязва Никулден с литийно шествие 4
снимка: pair o eyes

По традиция Созопол посреща Никулден много тържествено

каза за Радио „Фокус” – Бургас Мариана Паскалева, директор на Дирекция „Евроинтеграция, международно сътрудничество, култура, образование, и хуманитарни дейности” в община Созопол.

Общината заедно с църковното настоятелство организират и провеждат празника, в който взимат участие всички капитани и собственици на рибарски кораби и лодки. В 08.00 часа утре в храм „Св. Георги Победоносец” в Стария град отец Иван ще извърши празнична литургия, която ще продължи до 10.00 часа. Там ще бъдат цветята и венците, които след това ще бъдат хвърлени в морето за загиналите моряци и рибари и отец Иван ще направи водосвет. След това от църквата до пристанището ще има литийно шествие. На пристанището се прави водосвет на всички кораби, като се започва с кораб „Св. Никола”. След това гражданите се качват по корабите, отец Иван, кметът Панайот Рейзи и излизат в открито море, където корабите правят кръг , свирят корабните сирени и се хвърлят цветя, венци и се полива с вино в памет на загиналите моряци и рибари.

„Но този Никулден ще бъде може би още по-тържествен, защото очакваме министър-председателя Бойко Борисов да присъства на нашия празник и да ни донесе мощите на Св. Николай Чудотворец. Една част от тях ще бъдат дарени на църквата в град Черноморец , а другите – в созополската църква „Св. Георги Победоносец”. Изработена е специална мощехранителница”

обясни Паскалева. Всички граждани на Созопол и Черноморец са поздравени от кмета Рейзи с поздравителни адреси. Тази вечер от 17.30 часа в салона на читалище „Отец Паисий” ще се проведе празничен никулденски концерт, в който участват повече от 100 самодейци. Снощи от 17.30 часа в Созопол е запалена коледната елха и празничните светлини на града.