Созопол не си дава мощите

Созопол не си дава мощите 1„Мощите на св. Йоан Кръстител трябва да останат в Созопол. Който иска да ги види – да дойде на крака“, категорични са местните хора.

Новината, че светините ще бъдат откарани за поклонение в столичния храм „Св. Александър Невски“, предизвика бурно недоволство. Созополци се страхуват, че ако бъдат изнесени веднъж от града, това ще се превърне в прецедент и в порочна практика. Зад страховете им обаче прозират и тънките сметки. По всичко личи, че местните се тревожат, че градът им ще загуби доста оборот от потенциални поклонници, ако мощите на

Кръстителя бъдат изложени в столицата, макар и само за три дни. На второ място идва местният шовинизъм. Созополчани приемат като лична обида решението на Светия синод да премести временно мощехранителницата на св. Йоан Кръстител. Други пък стигат още по-далече и изпадат в истинска параноя, опасявайки се, че някъде по пътя останките на Предтеча ще бъдат подменени с фалшиви. Има и такива, които истински вярват, че мощите закрилят града и жителите му и изнасянето им може да се окаже пагубно.

Да бъде разнасяна реликвата не е съгласен и отец Иван от църквата „Свети Георги“, в която се пазят в момента. „Аз съм свещенослужител и ще изпълня безпрекословно решението на Светия синод, каквото и да е то. Но моето мнение е, че тези мощи не трябва да се местят. Те не са нещо, което може да се разнася от град на град. Това е истинско и трябва да стои там, където е била открита“, заяви отец Иван. Той се опасява, че във времето, когато мощите на Предтеча са в столицата, много вярващи ще прекосят цяла България, за да ги търсят в Созопол и ще изгубят времето си напразно. Свещеникът е наясно с нагласите сред хората в Созопол. Той призна, че при него вече са идвали местни жители, които са заплашвали, че ще окупират с жива верига църквата „Св. Георги“, но няма да разрешат мощите на Кръстителя да напуснат града. Хората са търсили и съдействие от кмета на морския град. От общината обаче категорично отказаха да вземат отношение по въпроса с мотива, че светите мощи са под юрисдикцията на църквата и Светият синод има право да реши съдбата им.

Източник: Стандарт