Созопол и Несебър ще се помирят в града на Юнеско

Созопол и Несебър ще се помирят в града на Юнеско 2
Созопол и Несебър ще се помирят в града на Юнеско 3
Снимка: Булфото
Созопол и Несебър ще подпишат примирие  на 10 юни в града на ЮНЕСКО. Градоначалникът на Созопол, придружен от свитата си, и кметът на Поморие, ще пристигнат в града на ЮНЕСКО и ще бъдат тържествено посрещнати от жителите и кметът на Несебър пред крепостните стени.

Оттам шествието ще премине покрай църквите на Несебър, за да достигне най-стария храм, датираща от 5 в. – „Света София”, или по-известен като Старата митрополия. Там градоначалниците  ще подновят давността на примирието.   Тази година ритуалът по подписване на мирния договор ще бъде в духа на съвременните европейски стандарти. Община Поморие ще е официален арбитър на церемонията.

Созопол и Несебър ще се помирят в града на Юнеско 4
Архив 2010
Преди близо 22 века Аполония е била изправена пред крайна опасност, за което свидетелства надпис от II в.пр. Хр, открит в град Истрия. Според съдържанието му Месембрия (Несебър) нападнала Аполония (Созопол), без да й обяви война. Месембрийците превзели Анхиало (Поморие), чийто солници са били вероятният повод за конфликта. Месембрийците обсадили самата Аполония и осквернили храма на Аполон.

Аполонийци поискали помощ от Истрия, която откликнала на молбата. Обединеният флот на Аполония и Истрия потопил в ожесточено морско сражение флота на Месамбрия. След това съюзническите войски извършили десант в Анхиало и разбили сухопътната армия на Месембрия, която се признала за победена.

Тази история отпреди 22 века дава повод за създаване на традиция за подписване на примирие между двата града. Така, както месембрийци са започнали войната без да я обявят, така е бил извоюван мирът, без да бъде подписан. Ето защо съвременниците на двата полиса намират решение как да спрат вековната непримирима вражда и да обявят край на военните действия.

Идеята за сключване на временно примирие между Созопол и Несебър се е зародила в началото на 90- те години, като договорът за примирие е за една година. Самата церемония се е извършвала на 1 април под шеговита форма в присъствието на градоначалниците на Созопол и Несебър, като участници във войната, и градоначалникът на Поморие.

От 2003 г. по идея на Несебър подписването на примирието придобива тържествена и официална форма.

източник: poligraFF