Созопол и Несебър се договориха за солта на Поморие

Созопол и Несебър се договориха за солта на Поморие 2
Созопол и Несебър се договориха за солта на Поморие 3
Тримата архонти Димитров, Златанов и Рейзи доволни от сключеното примирие © Росица Амелева

Созопол и Несебър подновиха примирието за край на 300-годишната война за солниците на Поморие

Градоначалниците на трите морски общини се събраха  в Несебър за да потвърдят желанието си за мир и разбирателство. Тази година градът на ЮНЕСКО беше домакин на станалата традиционна шеговита церемония за край на конфликта между двата града избухнал  преди 22 века. Идеята за сключване на временен договор е от на 90-те години на миналия век, като отначало тя  се провежда в деня на хумора 1 април. От 2003 г. подписването на примирието придобива тържествена и официална форма и градоначалниците на градовете, замесени във войната, се подготвят много сериозно за събитието.

Давността на мирния договор беше подновена в църквата „Света София”, известна като Старата Митрополия. Преди това домакините посрещнаха свитите на Поморие и Созопол пред крепостните стени на Стария Несебър. Шествието премина по културно-историческия маршрут “Духовен път”. Кметовете на морските градове Николай Димитров и Панайот Рейзи положиха подписи, а гарант на примирието стана гранодачалникът на Поморие Петър Златанов. Той подари по чувалче сол на колегите и им предостави собственост върху три “тигана” от анхиалските солници. Икона на Богородица с младенеца, която да пази градовете партньори, връчи несебърският кмет Николай Димитров на колегите си.

Созопол и Несебър се договориха за солта на Поморие 4
Кметовете Рейзи, Димитров и Златанов подписват примирието, снимка: Имидж Едвъртайзинг

От своя страна Созопол дари символично съюзника си с остров, изобразен на картина,  заедно с нотариален акт за собственост и така двата града се изравниха по придобивки. Партньорите си пожелаха много туристи и още светини и мощи, а церемонията беше проследена с интерес от чужденците в Несебър.
“Ние днес се разбрахме да продължим на работим и да съществуваме в мир, да има диалог помежду ни. Това е идеята на всички, които живеем по морето. Да работим за европейския имидж на нашето Черноморие. Двата града отдавна не са конкуренти, а партньори, те имат общ път, общи проекти за развитие на българското Черноморие” каза кметът на Несебър Николай Димитров.

Според примирието градовете се задължават да не предприемат военни действия. Всички проблеми да се решават на маса и от масите народни. Двете страни  ще действат съвместно и в комбина за по-голям общински бюджет пред държавната администрация и за съвместни проекти пред Европа. При изпадане на Поморие и Бургас в дълбок икономически колабс, двата града се споразумяват предварително чрез преговори за владение и господство на териториите. При организиране на еднодневни екскурзии туроператори от двата града да предлагат с предимство дестинациите Созопол и Несебър.

След размяната на даровете помирените страни скрепиха договора и с чаша вино.

източник: dariknews.bg