Созопол предлага рекреативен, културен и исторически туризъм

Созопол предлага рекреативен, културен и исторически туризъм 2
Созопол предлага рекреативен, културен и исторически туризъм 3
Алея пред Южната крепостна стена и кула; снимка: Sozopol.org

Рекреативен, културен и исторически туризъм предлага Община Созопол и в тази насока ще са основните туристически услуги, и продукти, които ще бъдат рекламирани по време на участието на общината в туристическите изложения, съобщи за „Радио „Фокус” Бургас Петя Чепевова,зам.-кмет в Община Созопол.

„Ще представяме прекрасните ни плажове и възможностите за рекреативен туризъм, наличната все по-обновяваща се материална база, но същевременно с това възможностите за културен и исторически туризъм. Ще представим новите обекти, които тази година бяха разкрити. Манастирът „Свети Николай Чудотворец” в центъра на Созопол до църквата „Свети Свети Кирил и Методий”, църквата „Свети Апостоли” на нос Скамний също ще бъде достъпна за посетители, а на остров Свети Иван, в манастира „Свети Йоан Предтеча , където бяха открити мощите е осигурена достъпност и е направен кей. Така островът е достъпен за лодки и може да се отиде да се разгледа. Това ще е интересно и за българските, и за чуждите посетители”

каза Петя Чепевова. Тя допълни, че определено се чувства резултатът от посещението на борсите. През последните години повече сръбски туристи идват в общината, пристигат и туристи от Киев вследствие на участието им на изложението и в този град.

„Определено се усеща някакъв резултат. От една страна отчетохме по-голям ръст на туристите. Не може разбира се категорично да твърдим, че това е в резултат само и единствено от участието ни в туристическите изложения. Това е в резултат на цялостната работа както от страна на общинска администрация, така и от страна на местните хотелиери. Има обаче нещо друго, което е много позитивно и то е в резултат на участието ни в борсите. Екскурзоводи поискаха от нас да организираме посещение на обекти преди сезона. Дойдоха два пъти през минала и по-предната година. Пристигнаха един автобус екскурзоводи, с които се намерихме при участия си в международните туристически изложения, за да могат на място да разгледат това, което предлагаме и съответно да доведат групи. Туризмът не е само местните гости, които идват и почиват на място, но много групи идват в Созопол и се наслаждават на археологическите и исторически забележителности, които има общината. Аз вече споменах, че и от Киев и от Сърбия се забелязва по-засилено присъствие на туристи при нас”

обясни Чепевова.

източник: www.focus-news.net