Созопол иска управлението на остров "Свети Иван" 1

Созопол иска управлението на остров „Свети Иван“

Созопол иска управлението на остров "Свети Иван" 2
Остров Свети Иван край Созопол; фотограф: Татяна Атанасова, dnevnik.bg

Докладна записка за искане за безвъзмездно предоставяне на община Созопол на управлението на остров „Свети Иван” ще внесе кметът Панайот Рейзи на предстоящата сесия на Общински съвет- Созопол, която ще се състои на 24.11.2011г.,четвъртък.

След 1985 г. на острова, който е държавна собственост са проведени частични археологически разкопки, които разкриват останки от два християнски храма, библиотека, царска резиденция и др.

Там бяха открити мощите на Свети Йоан Кръстител, които направиха Созопол световноизвестна туристическа дестинация. На част от територията продължават да се извършват теренни археологически разкопки, както и да се изпълняват проекти по експонация и реставрация на манастирския комплекс.

Намеренията на община Созопол са и възстановяване на обслужващия кей, както и проучване на възможността за изграждане на нов, създаване на подходяща инфраструктура за достъп до разкритите археологически и природни обекти, финансиране на дейности по археологическите проучвания и експониране и на други обекти, например руския лазарет от 1828-1829 г. Основната цел на ръководството на община Созопол е да продължи да се развива и разнообразява културно историческия туризъм на града.

Предоставянето на управлението на острова на община Созопол ще стане след подготовка на процедура до Министерския съвет за  безвъзмездно предоставяне на управлението на остров „Свети Иван”. Ще има ли Созопол качествено нов туристически продукт ще решат общинските съветници в четвъртък.

източник: прес център община Созопол