Созопол иска в ЮНЕСКО

Църквата Свети Георги е отворена и през зимата, вярващи на опашка пред мощите на Кръстителя

Созопол иска в ЮНЕСКО 1Архитектурно-историческият резерват „Старинен Созопол“ и островите Свети Иван и Свети Кирик и Юлита да бъдат обявени за обекти на световното културно наследство. Общината заедно с фондация „Созопол“ вече е направила заявка пред Министерството на културата за преминаване на тези обекти под егидата на ЮНЕСКО.

Новината съобщи доц. Цоня Дражева, директор на регионалния бургаски музей, която е в екипа, подготвил документите за влизането на Созопол в престижния списък. Археоложката е и зам.-ръководител на разкопките на остров Свети Иван, където на 28 юли миналата година бяха открити мощи на Кръстителя.

Мощите на свети Йоан Кръстител категорично отреждат първото място на малкия остров Свети Иван и Созопол в класацията за чудесата на България, която в. „Стандарт“ организира.

Това е мнението не само на местните жители, но и на общинските власти. Същата теза пламенно отстояват и водещите български археолози. Те са убедени, че нищо друго не може да се сравнява по значимост и святост с находката на остров Свети Иван. От старта на кампанията на в. „Стандарт“ край морето буквално ври и кипи. Страстите на юг от Бургас са нажежени до максимум. Макар че от началото на надпреварата са минали само 4 дни, хората от региона вече са организирали роднини и приятели от цяла България да ги подкрепят в битката. Созополци призоваха чрез медиите в гласуването да се включат и хилядите туристи, които това лято дойдоха на поклонение пред мощите на Кръстителя.

Междувременно в малката църква „Св. Георги“, където е изложена светинята, продължават да пристигат вярващи от близо и далеч. Дори и в най-мразовитите зимни дни автобусите с поклонници не секват. Заради нестихващия интерес храмът е отворен за посетители през цялата зима, дори в почивните дни.

Според проф. Казимир Попконстантинов, чийто екип откри мощите на Предтеча, няма друга археологическа находка в България след варненския Некропол, която да предизвика такъв световен интерес, както мощите на остров Св. Иван.

Това, което открихме на острова, с основание колеги от световната археология отреждат на първо място по значимост. Огромното значение на находката засяга не само Балканския ареал, но и целия християнски свят.

Относно това какво е мястото и важността й, доказа още през лятото огромният интерес на телевизионните екипи, които дойдоха от всички краища на света. Още на 3-ия ден в Созопол пристигнаха журналисти от CNN, от Германия, Русия, Франция, а през декември м.г. и екип на бразилската телевизия. Моето мнение е, че откритието съвсем заслужено трябва да заеме престижното първо място в тази класация на българските чудеса. И в това мое становище няма и капка местен шовинизъм, а аргументирано международно признание и отзвукът в целия свят, който последва

заяви проф. Попконстантинов.

Източник: Стандарт