Созопол изгражда крепостната стена

Созопол изгражда крепостната стена 1
Снимка: Булфото

Цялостно изграждане на крепостната стена на Стария Созопол предвижда проектът на града за финансиране по кампанията “Чудесата на България”.

Стане ли това ще конкурираме Дубровник, хвалят се местнихе хора.

Созопол има изготвен инвестиционен проект за консервация и реставрация на крепостната стена. Възстановяването ще започне от входа на стената, ще бъдат реставрирани 4 кули заедно със стълбите към тях. Предвижда се поставянето на осветление и указателни табели.

Созопол и крепостта му си имат античен предшественик – стените на Аполония, гръцкият полис, разположен върху целия  терен на днешния Созополски полуостров. Те са били изградени от огромни варовикови квадри през 611 г. Седем века по-късно през 72 г. пр. Хр. стените са разрушени от римския завоевател на Черноморието Марк Лукул. Години по-късно един от оцелелите местни граждани възстановил изцяло крепостните стени със свои средства като дар за родния си град. Тогава стената е била  дълга 2 км, висока 10 м и дебела 2,2 метра.

Източник: Стандарт

Прес център на община Созопол:

Созопол изгражда крепостната стена 2Кметът на община Созопол Панайот Рейзи ще представи проекта, за чиято реализация ще бъдат вложени средствата, предоставени от финансовото министерство.Въстановяването на крепостната стена е една от сериозните задачи, които си постави общинското ръководство през последните три години, за да утвърди Созопол като предпочитана дестинация за културен и исторически туризъм. Цялостният проект предвижда Стария Созопол да бъде обграден с крепостна стена, като там където това е невъзможно да бъдат експонирани отделни елементи от нея. Той предвижда археологически разкопки, консервиране, реставриране и социализация на крепостната стена, която ще обхваща града.

Община Созопол има  изготвен инвестиционен проект  за консервация и реставрация на крепостна система -„Възстановяване на оригинален вход и крепостни стени и кули на АИР “Старинен Созопол”. С него общината ще кандидатства за държавната награда от 1 млн. лв. за успешното класиране на туристическите й обекти в класацията „Чудесата на България”. Проектът  включва консервиране и реставриране на сегменти в обхвата на крепостната система, с цел превръщането им в туристическа атракция. Обект  на възстановяване е входа на крепостната стена, както и някои елементи – кули заедно със стълби . Предвижда се социализация на пространствата, така че едноврменно археологическите обекти да са достъпни за туристите и да се вписват в общата визия на града.

Целта на проекта е тази част от крепостната стена, която е обект на консервация и реставрация да се впише в силуета на Стария град и да допълни общата визия на това уникалното съоръжение Крепостна стена. Разкрити са две кули в разстояние на 100 метра в близост до входната врата на Стария град. Те са част от архитектурен ансамбъл свързан с крепостна стена, който разкрива уникална отбранителна система, която е опасвала Созопол през годините. В общия ансамбъл на Западната крепостна стена ще бъдат вписани на две места по два зъбера и четири бойници. За да се запази общия вид на съоръжението и да се впише в силуета на града с възрожденския стил на къщите са предвидени още построяването на арка като продължение на крепостната стена и малък архитектурен ансамбъл с алея, от която да могат жителите и гостите на града да наблюдават красивата гледка, която предоставя съчетанието на море, скали и крепостна стена.

Този проект е част от мегапроекта за цялостно възстановяване на крепостната стена и кули, с чиито завършек Созопол би конкурирал перлата на Адриатика- Дубровник.

На 9 март, сряда ще се състои официална церемония по награждаване на туристическите обекти, които попаднаха в топ 10 на класацията на в-к „Стандарт”- „Чудесата на България”. Церемонията се организира от медията и е под патронажа на премиера Бойко Борисов. На нея са поканени и кметовете, в чиито общини се намират предпочетените от 1,5 млн. българи археологически и културни забележителности.Съвсем заслужено челното място в класацията спечели Созопол с „Архитектурен и исторически резерват Старинен Созопол” и островите Св. Иван и Св. Кирик. Министерството на финансите предоставя 10 млн. лв. на десетте туристически дестинации. Всяка една от тях ще получи по 1 млн. лв. като местните администрации представят и защитят проект за тяхното оползотворяване, което ще стане по време на официалната церемония.