Созопол е №1 за лятна почивка на Южното Черноморие 1

Созопол е №1 за лятна почивка на Южното Черноморие

Созопол е №1 за лятна почивка на Южното Черноморие 2Созопол е фаворит сред предпочитанията на българите за лятна дестинация. През юли месец 40 % от всички туристи, почивали в Созопол, са българи. През август те са 45 на сто, а според резервациите за септември ще стигнат 70 % от летовниците. Освен за българи Созопол се оказва любимо място и за поляци, руснаци и ирландци. Това сочат данните, анализирани от Бургаската туристическа камара, на базата на информации от летищните комплекси и от хотелиери и туроператори.

Ръст на туристите между 15-16% по Южното Черноморие регистрират от бургаската камара. Тази година има бум на летовници от Словакия, Полша и Чехия. Техният брой в сравнение с миналото лято е увеличен с 30 на сто.

Хората в бранша дори говорят за т.нар. носталгичен туризъм. Става дума за летовници от бившите социалистически държави, чийто родители и баби и дядовци са почивали по нашето Черноморие. Много от младите поляци и словаци идват тук именно по препоръка на роднините си

коментира Иван Иванов.

Созопол е №1 за лятна почивка на Южното Черноморие 3
снимка: Иван Костов @ www.sozopol.org

Да отмарят през лятото по Южното Черноморие са избрали и много туристи от Украйна, чийто брой също бележи ръст. Десетки норвежци са летували това лято в Созопол, Приморско и Царево привлечени от доброто съчетание на море и природа и по-ниските оферти  в сравнение с курортите в Турция и Испания. По данни на камарата най-платежоспособните гости от чужбина са руснаците. Те отделят между 840 и 1000 евро за престой от две седмици в България.

Най-привлекателен за чужденците си остава Слънчев бряг, категоричен е председателя на камарата Иван Иванов. През община Несъбър е минал основният туристопоток на Южното Черноморие през този сезон. Сред местата с най-много летовници от чужбина освен Слънчев бряг са Свети Влас, Равда, Обзор и самият Несебър.

Sozopol.org; Дарик