Созопол е най-новият член на РАО „Тракия“

О Б Щ И Н А С О З О П О Л
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
10.11.2006 г.

Созопол е най-новият член на РАО "Тракия" 1Созопол е най-новият член на Регионалната асоциация на общините “Тракия”, която обединява 35 общини от 7 области в страната. Морската община бе приета днес на специална церемония в Созопол в присъствието на 22 кметове.

Форумът бе открит с кратко представяне на община Созопол от кмета Веска Караманова. Пред нас има много предизвикателства, но смятам, че обединени можем да направим местното самоуправление още по-силно, заяви градоначалникът. Участниците имаха възможност да видят мултимедийната презентация за курорта, наречена “Вечното пристанище”. Веднага след това, кметът на община Карнобат Атанас Атанасов, който е заместник председател на сдружението, обяви община Созопол за част от асоциация “Тракия”. Вярваме, че древен Созопол ще бъде достоен член на организацията, прибавяйки с богатата си история и култура още един щрих в нейния европейски образ, се казва в приветствен адрес на председателя на сдружението д-р Евгений Желев – кмет на Стара Загора.

РАО “Тракия” обединява 35 общини от Южна България, сред които и няколко от бургаска област – Карнобат, Айтос, Сунгурларе и Средец. Сдружението активно подпомага местните власти в разработването и управлението на проекти, стимулира гражданското участие и предлага различни обучения и консултации. Уредено е на 30 юли 1997 година, седалището му е в Стара Загора.

Общините да не бъдат натоварени само с отговорности, а да имат повече правомощия и да са подплатени с финанси. Около това становище се обединиха участниците в заседанието на Управителния съвет на РАО “Тракия”, което се проведе днес в Созопол. Те обсъдиха различни законодателни промени, които биха подпомогнали работата на местните власти.

Средствата за ремонти на училищата да не се разпределят, както досега, от Министерство на образованието, а да се насочват директно в бюджетите на общините, които да оперират с тях. Това е една от промените в Закона за републиканския бюджет, за която настоява сдружението. Това би улеснило и би направило работата на местните власти по-оперативна, заяви кметът на Карнобат Атанас Атанасов.

Асоциацията настоява още средствата за ремонтни дейности на четвъртокласната пътна мрежа да бъдат обявени и приведени на общините още в началото на годината. Практиката досега е това да става през месеците март-април, което значително затруднява местните управи, стана ясно на работната среща.

Сдружението твърдо застава зад исканията на морските общини по проектозакона за Черноморското крайбрежие. Градските плажове трябва да се стопанисват от общините, е категоричното становище на асоциацията.

Източник: sozopol.bg