Созопол е домакин на Асамблея на асоциацията на еколозите

Созопол е домакин на Асамблея на асоциацията на еколозите 1Созопол е домакин на 34-та Асамблея на асоциацията на еколозите от общините в България.

Това са традиции, които ние в продължение на 17 години създаваме, на толкова години и е нашата асоциация. Основната цел на асоциацията е да подпомага експертите в общините, които решават проблемите на опазването на околната среда да могат да го правят по най-добрия начин, най- ефективен и икономически изгоден за общините и за гражданите. Основната тема ,която на този тридневен форум се разглежда и която започна е регионалното управление на отпадъците. Това е изключително актуално като въпрос, защото в цялата наша страна теч(е много активен процес. Част от 56 – те регионални системи за управление на отпадъците вече са в някаква фаза на изграждане или вече работя. На практика 23 системи остават за доизграждане

каза Ася Добруджалиева, председател на управителния съвет на асоциацията на еколозите от общините в България. Тя допълни, че за срещата е избран град Созопол, защото на територията на тази община има изградено съвременно регионално депо, по програма ИСПА и еколозите ще имат възможност на място да се запознаят с неговата дейност, да се види как депото се поддържа, какви експлоатационни и инвестиционни разходи има по него. Ще може на място да се видят плюсовете и минусите и да бъде споделен натрупания опит. Важно е специалистите на място да се запознаят какви ще са и разходите за общините, тъй като на много места в страната предстои изграждането на такива регионални депа. Поканени са и участници от общини с други действащи регионални депа, които също да споделят опита си.

Източник: Агенция „Фокус“