Созопол-домакин на европейското по футбол

Созопол-домакин на европейското по футбол 2
Созопол-домакин на европейското по футбол 3
Проект на стадиона в Созопол

Стадионът на Созопол е един от осемте стадиона за мачовете на Евро 2015. Заедно с Пловдив, Бургас,Стара Загора,Сливен, Несебър и Брестник,Созопол ще бъде домакин на Европейското първенство по футбол за юноши до 17 години.

Решението е взето от Изпълкома на УЕФА на събрание в Истанбул, като страната ни печели оспорваната битка за домакинството срещу Дания, Естония, Финландия, Израел, Македония, Азербайджан и Люксембург.

„Получихме много висока оценка за подготвената кандидатура. Мотивирани сме да приемем това предизвикателство, за цяла футболна България и за нас победата е огромна”, коментира президентът на БФС Боби Михайлов решението на УЕФА.


В началото на месец април президентът на БФС Борислав Михайлов и Орагнизационният комитет ще дадат и пресконференция, на която ще обявят подробности за спечелената кандидатура, а също така  ще презентират и целия проект за домакинството на Евро 2015.

За първи път в историята България ще бъде домакин на турнир от подобен ранг. Дебют ще има и схемата на състезанието. Досега първенствата бяха от по осем отбора, а у нас ще дойдат 16 финалисти – един от тях със сигурност ще сме ние като домакин.

Организационният комитет, който работи по кандидатурата, посочи два регионални центъра – Бургас и Пловдив. С подкрепата на общините и правителството ще се развие инфраструктурата в регионите.

България заяви осем стадиона за мачовете на “Евро 2015” – “Беркут” (Брестник), “Берое” (Стара Загора), пловдивските “Христо Ботев” и “Локомотив”, “Хаджи Димитър” (Сливен), “Несебър”, “Созопол” и “Лазур” (Бургас). Стадионите на трите морски града са избрани приоритетно, тъй като освен отлични терени разполагат и с развита инфраструктура, хотели, възстановителни центрове, близост до международно летище.

За Созопол предстоящото домакинство е сериозно предизвикателство и заявка за развитие на професионалния футбол и поставянето на основите на спортния туризъм в града.

Основният ремонт и реконструкцията на градския стадион бяха финансирани от общинския бюджет, а модерното му осветление го постави сред най- добрите спортни съоръжения в страната.Неотдавна бе показан базовият вариант, по който ще бъде изграден новият стадион в Созопол като строителството му ще продължи да бъде финансирано от община Созопол.

От клуба заявиха, че по крайното изпълнение на красивото съоръжение и прилежащите му части ще има малко промени от представените макети, които ще касаят увеличение на местата за зрители и паркингите около стадиона. Освен официалния терен се очаква да бъдат направени още три – два на самия клуб и един, който ще е в територията на Олимпийската база в града, намираща се точно до стадиона.Капацитетът на съоръжението ще е за 3500 човека, като всички места ще са под козирки.

Близо 2,5 млн.лева са заделени от общинския бюджет за спорта, като част от тези средства ще бъдат вложени в изграждането на шест футболни игрища и спортни площадки както в Созопол, така и в населените места в общината.

източник: burgasinfo.com