Депото край Созопол ще приема отпадъците на Приморско и Царево

Депото край Созопол ще приема отпадъците на Приморско и Царево 2
Депото край Созопол ще приема отпадъците на Приморско и Царево 3
Депото край Созопол

До 15 юни трябва да решим проблема с прехвърлянето на управлението на претоварна станция Приморско и да определим цена за тон отпадък, за да могат общините Царево и Приморско да извозват отпадъците си в Регионалното депо в Созопол

заяви кметът на община Созопол по време на заседанието на Сдружението на трите общини за ползване на Регионално депо за неопасни битови отпадъци-Созопол, съобщиха от пресцентъра на община Созопол.

На срещата присъстваха представители на областна управа, кметът на община Царево Петко Арнаудов, а община Приморско бе представена от зам. кмета Атанас Стойчев. Отсъствието на кмета Лиляна Димова бе една от причините да не се стигне до решение за крайната цена на тон отпадъци.

Договорено бе работни групи от общините Созопол и Приморско до няколко дни да подготвят документацията за прехвърляне на управлението на претоварната станция в Приморско на депото в Созопол и да разработят цена, на която ще се извозват отпадъците. Техният анализ ще бъде предоставен на община Царево за разглеждане и едва тогава ще бъде насрочено ново събрание на сдружението на трите общини за приемане на крайната цена.

Община Созопол има готовност с ценовия анализ, защото почти година извозва отпадъците за преработка в регионалното депо. В цената ще бъдат включени допълнително две държавни такси, които се изискват по Наредба №14 и Постановление на МОСВ.

Обсъдено бе и това, че с откриване на новия път в отсечката Равадиново – разклона за с. Веселие ще се скъси пътя и оттам разходите по извозването на отпадъците от двете общини. Разискана бе още и възможността на по-късен етап да бъдат въведени и сепариращи мощности, които биха намалили количествата отпадъци за регионалното депо в Созопол.

Източник: burgas24.bg