Созопол дава място за ботаническата градина на Балчик

Созопол дава място за ботаническата градина на Балчик 1Созопол дава място на Софийския университет, за да се построи ботаническа градина, след като тази в Балчик премина към Министерството на културата. Това решиха днес общинските съветници в черноморския град. Решението на Общинския съвет в Созопол е продиктувано от нашумелия проблем с университетската ботаническа градина в Балчик. Тепърва, обаче, предстои да бъде избрано мястото, а университетските преподаватели да решат какъв точно тип градина да бъде изградена. Панайот Рейзи, председател на Общински съвет Созопол:

"Моето предложение е да направим ботаническа градина в Созопол, която да бъде до 100 дка. Надявам се, че ще намерим една сериозна подкрепа от специалистите от Софийския университет, които наистина ще ни помогнат да направим едно уникално бижу в нашия град."

Съветниците са категорични, че решението им ще повлияе добре и на града и ще доведе тук повече туристи и за по-дълго време. Панайот Рейзи:

"Сега сезонът благодарение на Аполония се удължава с около 10 дни, а с ботаническата градина може да удължи сезона с още около 10 дни."

Надеждите на местния парламент са освен по-дълъг сезон, ботаническата градина да привлече и нов тип туристи. За да стане факт обаче, изграждането на ботаническа градина в Созопол трябва да залегне в плана на работа на бъдещия кмет, след изборите в края на октомври.

Източник: bTV.bg