За откритията в Созопол и бъдещото финансиране на археологическата дейност

27.11.2011 - министърът на финансите Симеон Дянков и Божидар Димитров на посещение в Созопол; снимка: Светлана Бондаренко

“Созопол е пилотен проект на правителството за развиване на целогодишен туризъм в черноморския град”

това заяви министърът на финансите Симеон Дянков по време на посещението си в Созопол
Неговото посещение съвпадна с двете нови археологически открития, станали през последните дни. Нова, изключително важна църква в духовния живот на Созопол откриха археолози в центъра на града. Църквата вероятно е от V-VI век и е кръстокуполна и трикорабна – заяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, чието ведомство финасира част от мащабните мероприятия свързани с развитието на Созопол като туристическа дестинация за религиозен туризъм.
Стената, която разкриха археолозите показва, че църквата е дълга между 15 и 18 метра. Разкрита е олтарната част на църквата и входа й. Предполага се, че там и има и некропол. Очаква се да бъдат открити и мощи на светци.
Църквата се намира в близост до храма “Св. Св. Кирил и Методий”. Точно до нея е военния вход на крепостната стана, който бе открит преди няколко дни, когато една близо 150-годишна археологическа загадка най-после беше разкрита.
Разкопките при крепостната стена; снимка: www.novini.bg

При разчистване на временни обекти в Созопол работниците се натъкнаха на източната порта на древната крепост Аполония. Според специалистите находката ще хвърли светлина върху фортификационните съоръжения и ще помогне за попълването на археологическата карта на един от най-древните градове по българското Черноморие.

Търсенето на главната източна порта на Аполония е започнало още през средата на 19 век от френски археолози. С прекъсвания тук за последно са копали българските им колеги преди 15 години, но без да могат да открият входа към древния град. Мястото дълги години бе заето от няколко заведения за хранене, които бяха премахнати със заповед на кмета Панайот Рейзи, за да могат да продължат археологическите разкопки, необходими за възстановяването на цялостния вид на крепостните стени опасвали Созопол в древността.
Портата е била с ширина 4 метра, а от двете страни е имало огромни кули, които през 15 век са доразрушени, а камъните са използвани при строежа на созополските къщи. Тя е част от Южната крепостна стена на града, построена през 5-ти век и предпазвала древния Созопол от нашественици до 15 век, когато била опожарена. Портата осигурявала защита на три нива. От двете страни имало кули. От кулите стрелци обстрелвали евентуални нападатели. Портата имала следваща защита – падаща врата или катаракта. Вътрешни кули очаквали нашествениците. Освен източната порта, археолозите се натъкнаха и на вътрешна кула, чиието обследване и консервация предстои.

Археолозите от Бургаския исторически музей и Археологическия музей в Созопол обясниха на министър Дянков значението и на това трето откритие. Вътрешната кула доказва ,че укрепването на защитните стени на няколко места по крепостната стена са били двойни, което е давало по-голяма сигурност на жителите на града при вражески нападения.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи разговаря с финансовия министър за допълнително финансиране на археологическите проучвания, които се правят в Созопол. Трябва да се заделят пари за археологически проучвания, защото това са правилните инвестиции от страна на държавата и общината. С Дянков ще се водят предварителни разговори като ще се изчисляват нужните средства.

„На 15 декември очакваме премиера Борисов, който да дойде и тогава ще обявим сумите, за които ще се борим да усвоим и да организираме, защото все пак няма да са само пари от държавата, а ще има и от общината и от НИМ. Не е тайна, че археологията е скъпо начинание, а след това съхраняването на това което се открива е още по-скъпо. Според него обаче ще са нужни около 150-300 хил.лв за проучванията на крепостните стени, където бе разкрита и църква, а от там нататък тези находки, за да се възстановят ще са нужни може би до 1 млн. лв. Нека да уточним всичко и в крайна сметка премиерът да каже. Идеята е на 15 декември той да дойде и да се увери във всичките тези археологически проучвания, които се правят и да знае защо и за какво са нужни средствата”

обясни кметът на Созопол.

Премиерът ще посети Созопол след две седмици, потвърди министър Дянков и изрази надежда, че Бойко Борисов ще остане доволен от туристическата инфраструктура, която се изгражда за развитието на културния туризъм в Созопол.

”Ще осигурим средства за аварийна консервация на последните уникални археологически открития, в които се убедих самият аз. Ще обмислим и възможност за още средства, защото за правителството Созопол е пилотен проект за развитие на целогодишен туризъм. Добра предпоставка за ангажирането на държавата с този проект е както богатвото и значимостта на археологическите и културни паметници в Созопол, така и добрата съвместна работа с кмета, общинската и държавната власт,”

Созопол; снимка: ИА "Фокус"

заяви финансовия министър и подчерта, че това взаимно сътрудничество е добра практика през последните две години.

”Започнахме аварийните разкопки и кмета на Созопол веднага осигури работници, с които да се ускори процеса и сега да можем да видим новите открития”

подчерта Дянков и допълни, че Бойко Борисов ще дойде с част от правителството, за да видят какво е направено до момента и да продължи приоритетно мащабния проект за Созопол.

„Созопол ще стане пример за модерно и адекватно отношение и грижа към археологическото и историческото ни наследство”

заяви още Дянков и даде пример с изключително бързата възвръщаемост на средствата, които държавата е инвестирала в морския курорт. През последните две години правителството е дало над 2 млн. лв. за археологически и исторически паметници. Само за една година парите са се върнали чрез увеличения брой туристи и поклонници в Созопол.

”Обикновено една инвестиция се възвръща в най-добрия случай след три години, но в случая със Созопол това стана за една година и това ни дава увереност, че вървим в правилната посока”, допълни още финансовият миснитър.

източник: ИА "Фокус"

Leave a Comment