Созопол отново става “арена” на математически битки

Созопол отново става “арена” на математически битки 2

За втора поредена година домакин на Българския фестивал на младите математици е ПМГ-Бургас

Созопол отново става “арена” на математически битки 3
Бургаските ученици завоюваха сребърни и бронзови медали на световното първенство в Китай снимка: архив-bszone.info

Едва започнала, новата учебна година вече е готова с първото предизвикателство пред младите математици на България. От 18 до 25 септември Созопол ще приеме над 180 почитатели на точната наука в рамките на втория Български фестивал на младите математици с международно участие. Инициаторите на младежкия форум- ПМГ „Акад. Никола Обрешков” в Бургас отново ще влязат в ролята на домакини и ще посрещнат участници както от всички силни математически центрове на България, така и едни от най-добрите руски отбори от Краснодарск и Раменское (Московска област).

Състезанието ще се проведе под патронажа на кмета на Бургас Димитър Николов, който ще обяви официалния старт в понеделник, 19 септември, от 10 часа в Амфитеатъра на Созопол. Още същия ден започва първия кръг на олимпиадата, която е организирана в 4 етапа, като всеки етап ще бъде в различен ден. Поради двойно нарасналия брой на участниците от първото издание, тази година отборите ще бъдат разделени в три възрастови групи- 6-7 клас, 8-9 клас и 10-12 клас. Изключително атрактивно състезание са предвидили домакините от ПМГ-Бургас за „почивния” от олимпиадата 22 септември. За два часа математиците ще трябва да се преборят с 30 задачи на 30 различни езика, като бонуси ще бъдат давани както за решенията, така и за разпознаване на конкретния език. С тежката задача да определят най-добрите са се нагърбили съдии от Екипа за извънкласна работа по математика към БАН, треньори на национални отбори на страните – участници, златни медалисти от международни математически олимпиади. Председател на журито ще бъде старши треньорът на българския национален отбор по математика- доц. Емил Колев. В организационния комитет е включен и треньорът на националния отбор по математика на Руската федерация- Игор Владимирович Федоренко. Федоренко е известен и като основателят на Российский Фестиваль юных математиков, който вече 20 години е сред най-престижните математически форуми в Русия.

Созопол отново става “арена” на математически битки 4
Созопол; снимка: ИА "Фокус"

Екскурзии, занимателни мероприятия и много награди са предвидили организаторите за математическите надежди. Всички участници ще си тръгнат със сувенири от община Бургас, а най-добрите ще получат таблети и мобилни телефони от водещ български мобилен оператор. Купи и медали са приготвили от бургаската математическа гимназия за шампионите в индивидуалното и отборното класиране. Регионалният инспекторат по образованието от своя страна ще награди отличилите се във всяка възрастова група с грамоти. Въпреки крехката си възраст, Българският математически форум спечели симпатиите на водещи фирми в страната, които не се поколебаха да подпомогнат провеждането му по всякакъв начин. Един от спонсорите- Общинска банка в лицето на председателя на надзорния съвет Димитър Колев обясни решението си да подкрепят финансово ПМГ „Акад. Никола Обрешков” в организацията на събитието: „В дни, в които образованието постепенно девалвира като ценност сред подрастващите, е истинско удоволствие да се срещнеш с ученици и преподаватели, които рязко се открояват от масата, които са амбициозни и борбени, развиват таланти и прославят Бургас и България по света. На такива хора не можеш да не помогнеш. Образованието е най-ценното нещо, което един човек може да получи в младостта си, а бургаската математическа гимназия се очертава като един от елитните центрове на образованието в България.”

Качествата на ПМГ-Бургас като образователен център, не само на местно, но и на световно ниво се потвърждават и от факта, че през 2013 година гимназията е избрана за домакин на Международната математическа олимпиада за малки ученици – EMIC (Elementary Mathematics International Competition), традиционно провеждана в Азия. Именно благодарение на перфектното представяне на бургаските математици на световни форуми, Бургас е избран да бъде градът, в който EMIC ще направи първите си стъпки в Европа.

Програма на фестивала:

18.09.2011Пристигане в Бургас и трансфер до Созопол/Пристигане в Созопол
19.09.2011Олимпиада – първи тур
20.09.2011Олимпиада – втори тур
21.09.2011Олимпиада – трети тур
22.09.2011Многоезично математическо състезание. Екскурзия
23.09.2011Олимпиада – четвърти тур
24.09.2011Финал
25.09. 2011Отпътуване

източник: Sozopol.org / Image Advertising