Започват снимките на нов български филм – Потъването на Созопол

Потъването на Созопол от Ина Вълчанова

В понеделник започват снимките на новия български игрален филм “Потъването на Созопол”.

Филмът е екранизация по едноименния роман на Ина Вълчанова, която е съавтор и на сценария заедно с режисьора Костадин Бонев (“Подгряване на вчерашния обед”). “Потъването на Созопол” разказва историята на 50-годишния архитект Чавдар Кършев, който заминава за крайморското градче в компанията на… десет бутилки водка. Той знае, че нещо ще се случи там, в града на неговата младост, докато от водката не остане нито капка. И че това, което ще се случи, ще промени завинаги живота му.

Потъването на Созопол от Ина Вълчанова

В една бутилка водка има 700 грама. Десет бутилки водка – 7 000 грама. Седем литра. Изглежда много. Но, какво ще стане, когато водката свърши?
Един мъж на възраст, която любезно можем да неречем “над средната”, вече е отворил първата бутилка и е задействал часовника. Когато водката свърши, ще свърши и романът. И тогава ще се случи Нещо.
Защото е очевидно, че не може да продължава повече така.
Иначе, в романа има Созопол, два котарака и мокро куче с жълти очи, странна жена, която не е оттук, но някога е била, хазайка на име Мариола и украинка, която й е откраднала иконата на Богородица от вестник “Труд”, практикуване на черна магия, която се оказва бяла или обратното, дървена къща в Стария град, в която някой е умрял, народен художник и поп с бяло расо, както и подробни инструкции, как да разпознаем истинското “Пъци”. Има североизточен вятър, който всъщност не духа, сенки на приятели и сенки на техните истории.
И сянка на митология, която е все още жива и преди да бъде напълно забравена, може би крие ужасна мощ, направо способна да предизвика Края на света.

Местата за снимките са по Южното Черноморие, а снимачният период ще продължи до началото на ноември. Костадин Бонев е поверил главните роли на Деян Донков, Снежина Петрова, Светлана Янчева, Стефан Вълдобрев и Васил Гюров. Във филма ще видим и Леонид Йовчев, Веселин Мезеклиев, Мирослава Гоговска, Петя Силянова, Биляна Казакова, Жорета Николова и др.

Филмът е получил финансова подкрепа от Националния филмов център.

По едноименния роман на Ина Вълчанова
Ина Вълчанова

Ина Вълчанова е редактор в редакция “Радиотеатър” на програма “Христо Ботев”.
Гласът й чувате понякога в неделя в четири часа следобед с анонс за излъчваните радиопиеси. Но общо взето рядко – нейният глас е скрит зад други гласове и звуци – той потъва в богатия звуков колаж на аудиодрамата.
Работата й върху литературни текстове също остава скрита в крайния резултат – оригинални радиодрами, написани от водещи български писатели и драматурзи и преводни текстове адаптирани за радио. Като редактор-драматург гордостта й са двете големи международни награди за радиоверсията на “Апокриф” – голямата награда на фестивала “При Марулич” и втора награда на най-големия европейски фестивал “При Европа” (авторски проект на Маргарита Младенова и Иван Добчев) и Голямата награда на фестивала “Осмата муза” за “Трансферату” (авторски проект на Младен Алексиев).
Но най-много се гордее с факта, че е придумала Йордан Радичков да напише радиопиеса.
Ина Вълчанова е автор е на радиодраматизации по известни романи: “Малтийският сокол” от Дашиъл Хамет, “1984” от Джордж Оруел, “Москва-Петушки” от Венедикт Ерофеев, “Джин” от Ален Роб Грийе, “Без кръв” от Алесандро Барико и много други, както и на една кратка оригинална радиопиеса “Петнайсет минути размисъл”. Като автор работи и в областта на радиодокументалистиката.
“Потъването на Созопол” е нейният първи роман. Номиниран е на последния конкурс на фондация “Развитие” и е издаден от “Сиела” през февруари 2008 година.

ВИДЕО: ПОТЪВАНЕТО НА СОЗОПОЛ – ТРЕЙЛЪР

източник: segabg.com & bnr.bg