Слънчево затъмнение утре – 4 януари 2011

Слънчево затъмнение утре - 4 януари 2011 1
Частично слънчево затъмнение ще може да се наблюдава от България на 4 януари 2011 година

Частично слънчево затъмнение ще може да се наблюдава от България на 4 януари 2011 година.


Слънчевият диск ще започне да се закрива частично от Луната в 7.57 ч. на 4 януари, като максималното му закриване ще се достигне в 10.55 ч. и гледано от София, то ще е върху 86% от слънчевия диск.

Частичното затъмнение ще е видимо от цялата територия на Европа и Африка, както и от най-северните части на Северна Америка и североизточните и северните части на Азия.

Жителите на Норвегия, Швеция, Финландия и на северните територии на Русия ще видят закрити 92% от слънчевия диск.

От Роженската обсерватория препоръчват на всички, които искат да видят явлението, да използват прост метод за предпазване на зрението си.

Изследвания са показали, че използваното от години опушено от свещ стъкло за наблюдение е много по-ефикасно от маската за заваряване или рентгеновия филм, които също се използват като предпазни средства от мнозина.

Освен предпазни средства, желаещите да видят природното явление трябва да се надяват и на хубаво, безоблачно време.

Още три частични слънчеви затъмнение има през тази година, но нито едно от тях няма да е видимо от територията на страната.

Следващото частично затъмнение ще е на 1 юни и също ще се вижда от Северното полукълбо, но само от Северна Америка и Азия.

Луната ще закрие част от Слънцето още на 1 юли и на 25 ноември, но това няма да е видимо от северното полукълбо.

Софиянци ще могат да видят пълно слънчево затъмнение за цели 11,7 минути, но едва след честванията на 1400 години българска държава – на 3 септември 2081 година.

Източник: webcafe.bg