Сливен ще посрещне за поклонение мощите на Св. Йоан Кръстител 1

Сливен ще посрещне за поклонение мощите на Св. Йоан Кръстител

Сливен ще посрещне за поклонение мощите на Св. Йоан Кръстител 2
Откриването на мощите на Свети Йоан Кръстител е най-значимото събитие за 2010 година

С благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий в гр. Сливен ще бъдат занесени за поклонение мощите на св. Йоан Кръстител.

Светите мощи ще бъдат посрещнати пред катедралния храм ”Св. Димитър” в Сливен на 29 март- четвъртък 2012 година около 11. 30 часа, и ще бъдат поставени в храма за поклонение от православните християни. Там те ще останат до 3 април, когато ще бъдат пренесени обратно в гр. Созопол.

Светите мощи ще бъдат поставени на специално място в катедралния храм, който ще e отворен с удължено работно време през дните 29, 30, 31 март и 1и 2 април. Всички православни християни от Сливен и съседните населени места ще могат през упоменатите дни, да се поклонят пред тази изключителна светиня на Българската православна църква и в частност на Сливенска епархия.

Сливен ще посрещне за поклонение мощите на Св. Йоан Кръстител 3
Мощите на Свети Йоан Кръстител; снимка: bTV

Припомняме, че в началото на месец август, 2010 година на остров ”Свети Иван” край гр. Созопол, археолози с ръководител проф. д-р Казимир Попконстантинов, проучвайки древния манастир ”Свети Йоан Предтеча” от края на ІV и началото на V век, откриха мраморна мощехранителница с размери 18 / 14 см, в която се покояха св. мощи/ един зъб,частица от челюст и частица от ръка/ Проф. Попконстантинов по категоричен начин доказа, че това са мощи на св. Йоан Кръстител. Твърденията му се основават на надписа на гръцки, който гласи: ”Господи, помагай на твоя раб Тома, който пренесе на 24 юни …” по нататък надписът не се чете. Тъй като е упомената датата 24 юни, когато Църквата празнува рождението на св. Йоан Предтеча и разчетеното име Йоан, професорът е категоричен, че това са мощи на Кръстителя Господен.

На 5 август светите мощи бяха тържествено пренесени от историческия музей в Созопол и положени в храм ”Свети Георги Победоносец” в града. След реставрацията на храм „Св.Св. Кирил и Методий” мощите бяха пренесени там, където се намират и сега.

източник: sliven.net