След седмица може да започне консервацията на откритията на созополския остров “Св. Кирик и Юлита” в Созопол

След седмица може да започне консервацията на откритията на созополския остров "Св. Кирик и Юлита" в Созопол 2
След седмица може да започне консервацията на откритията на созополския остров "Св. Кирик и Юлита" в Созопол 3
Остров свети Кирик и Юлита; снимка: www.sozopol.org

До края на тази седмица се очаква да бъде подписан договор и да бъдат предоставени допълнително средства за консервацията на археологическите открития, които миналата година бяха направени на остров “Свети Кирик и Юлита” в Созопол. Това каза археологът ст.н.с.Кръстина Панайотова. По думите и работата на археолозите може да започне след седмица.

През август министърът без портфейл Божидар Димитров обяви в Созопол, че Министерството на финансите отпуска над 850 000 лева на Министерството на културата за археологически проучвания и консервация на различни обекти в страната. Сред обектите са проучвания на остров “Свети Иван”, които не влизат в проекта, финансиран от норвежкото правителство и за консервация на откритията на остров “Свети Кирик”.

При проучванията на острова миналата година бяха отрити храм и олтар от края на шести и началото на пети век, останки от древногръцки храмове и раннохристиянски базилики.

Според археолозите островът е бил свещено място /теменос/ и античния център на Аполония. Дълги години на острова се намираше военноморска база и достъпът до него бе забранен.

Източник: ИА “Фокус”