След месец тръгва финансирането за рибарските пристанища

След месец тръгва финансирането за рибарските пристанища 1
© снимка: Пресцентър Община Созопол

“През декември отваряме Мярка 3.3. Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки от Оперативна програма “Рибарство”, информира Явор Недев, изпълнителен директор на ИАРА, предаде Варна утре.
По тази мярка освен държавните ще могат да кандидатстват общински и частни пристанища.

“Надявам се, че след около 18 месеца в България ще има поне 8 реновирани модерни рибарски пристанища”, заяви Недев. По думите му реновирането на рибарските пристанища у нас е стъпка, равностойна на въвеждането на стандарта “Стара планина”.

Пристанищата, използвани от рибарите за разтоварване, са ключов елемент във веригата от улова на риба до крайния пазарен продукт. Целта на модернизацията им е да се осигури ефективно, сигурно и съобразено с хигиенните изисквания оборудване за разтоварване и обработка на рибата.

Успешно се изпълнява и стратегията на държавното дружество “Рибни ресурси”, в което се апортира и третото от четирите пристанища, които ще бъдат създадени на Българското Черноморие. Две от рибарските пристанища ще са на северното крайбрежие – Балчик и пристанището Аспарухово до Варна, а две на южното. Пристанището в Созопол е първото рибарско пристанище с издаден сертификат, припомни Явор Недев.

“Очаквам до две седмица ИАРА да подпише договор с Националния гаранционен фонд и по този начин бенефициентите по ОП “Рибарство” да могат да разчитат на фонда за съфинансиране”, заяви още Недев.

Източник: ИА “КРОСС”