Симеон Дянков: Созопол е приоритет за правителството

Симеон Дянков: Созопол е приоритет за правителството 1Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков тази сутрин изненадващо се оказа в Созопол.

Там, заедно с министъра без портфейл в оставка Божидар Димитров, инспектираха ремонта на църквата „Свети Свети Кирил и Методий“, в която ще бъдат пренесени мощите на Йоан Предтеча. Правителството отпусна 420 хил.лв. за довършване на ремонта и реставрацията на катедралния храм „Свети Свети Кирил и Методий” в Созопол. Дейностите се извършват от Фондация „Созопол“, чиито председател на УС Кирил Арнаутски, както и кмета на Созопол Панайот Рейзи и областния управител Константин Гребенаров също присъстваха на инспекцията.

След като се запозна с извършвания ремонт министър Дянков заяви, че заради многото археологически паметници и бързоразвиващия се туризъм през последните години Созопол е приоритет за правителството. Той заяви ,че държавата ще отпусне още средства за археологически разкопки в Созопол и за реставрация и експонирането на съществуващите. При необходимост правителството има готовност да отпусне и още средства за довършване на ремонта на църквата „Свети Свети Кирил и Методий”.Кметът на община Созопол Панайот Рейзи също изрази готовност да бъдат отпуснати средства от бюджета, за да бъде готова църквата до лятото.

Министрите разгледаха и крепостната стена, където също се извършва реставрация. Те се запознаха на място и с последното археологическо откритие в Созопол, което е извършено в рамките на продължаващото строителство на крепостната стена. При разчистване на терена до Художествената галерия, екипът на фондация „Созопол” се натъква на комплекс от зидове и древен кладенец. По време на посещението Божидар Димитров уточни, че това са останки от крепостна кула и дома на владетел на Созопол.

Надявам се, че след разкопките и последващата консервация и най- вече реставрация, Созопол ще се украси с още една забележителен паметник на средновековната и византийска архитектура

заяви бившият министър без портфейл.

Симеон Дянков: Созопол е приоритет за правителството 2Освен Созопол, Шумен е другият град, чийто археологически паметници ще получат дотации от държавата- стана ясно по време на посещението на министър Симеон Дянков и Божидар Димитров в града.

Кметът Панайот Рейзи подари на министър Дянков филмът на община Созопол „Чудото на Созопол”, с който общината популяризира най-голямото археологическо откритие за 2010 г- откриване на мощите на Свети Йоан Предтеча. Той изрази надежда ,че държавата ще помогне по- мащабното популяризиране на Созопол като дестинация за културен туризъм и поклонически туризъм.

Източник: Прес център Община Созопол