Св. Пантелеймон ще закриля Черноморец

Св. Пантелеймон ще закриля Черноморец 1Още един светец, освен Св.Николай Чудотворец ще закриля жителите на Черноморец. Това стана възможно благодарение на усърдието и инициативата на отец Стилиян и спомоществователството на жители и приятели на града. Параклисът на името на светеца лечител и закрилник на пътниците бе осветен от отец Беров и отец Стилян в присъствието на стотици жители и гости на град Черноморец. Преди освещаването на новия параклис бе отслужена тържествена света литургия в чест на светеца от Сливенския митрополит Йоаникий и Врачанският митрополит Калиник. Църквата” Свети Никола” бе огласена и от ангелогласния хор към бургаската църква „Света Богородица”.

Параклисът е построен на мястото на аязмо, което според местните хора е с лекувита вода, като последното чудо е излекуваната преди няколко години сляпа тийнейджърка.

Любимият на черноморци отец Стилиян организира облагородяването на аязмото, което е изкопано до 16 м. дълбочина и каптирано с инкрустиран капак. В продължение на пет години отецът и негови съмишленици събират средства и поетапно построяват параклиса около аязмото. Неговият богоугоден труд и човеколюбиви грижи към патството му години наред не остана незабелязано. Отец Стилиян бе въздигнат в сан свещеноиконом от митрополитите Йоаникий и Калиник. Високата чест бе приета от черноморци с огромно задоволство заради уважението което питаят към своя отец.

Параклисът е по- различен от всички други, защото иконите му са изографисани  в черно и бяло. Авторът им е Георги Андонов. На входа на параклиса той е изписал думите :”Опомни се..”, а на една от колоните са имената на дарителите Дора Ганева, Васил Георгиев,Росица, Орлин, Кристияна, Александра, Адриана Стефанови, Емилия, Иван, Митко Митеви, Борис Бедросов, Иван и Радостин Петрови, Цвятко Топалов, Янчо Янев, Георги Андонов, Игор Сафринов. На колоната има място за още имена.

Източник: Община Созопол