Свети Иван-съкровищницата на България 1

Свети Иван-съкровищницата на България

Созопол показва икони и луксозни сервизи от 17 век

Свети Иван-съкровищницата на България 2

Изложба под наслов „Свети Иван – съкровищницата на България“ бе открита в Археологическия музей в Созопол като част от празниците посветени на града.
Много от експонатите, открити на острова се показват за първи път пред широката публика, като например носовата статуя на кораб от 17 в. Тя представлява близо 1,50 м. висока женска фигура, която е била на носа на търговски кораб, разбил се в екваторията около острова.
За първи път пред публика се представят и всички икони от църквата „Св. св. Кирил и Методий“ вече напълно реставрирани. Сред тях са икони на Иисус, богородица, Йоан Кръстител, а така също и икона на Йоан Богослов.

Великолепни съдове от луксозни сервизи, изработени в работилницата на Изник през 16 и 17 в. допълват изложбата и представят част от бита на обитателите на църквата и манастира на остров Свети Иван. Представени са още и декоративен фаянс от същата прочута школа с растителни и животински елементи, които за първи път са открити по нашите земи и които са сигурен белег, че сградите на острова са били обзаведени за много високопоставени обитатели.

Свети Иван-съкровищницата на България 3
Отваряне на реликвариум с мощите на свети Йоан Кръстител. снимка: Теодора Свиридова

Разбира се в експозицията има и предмети от бита на монасите и книжовниците живели и работили на острова. Сред тях особен интерес представлява щемпел за украса и печати на пергамент.

Сред емблематичните предмети, открити на острова за периода 1985г. и от 2008 г. насам са реликварият, в който бяха открити мощите на Свети Йоан Кръстител, както и два посребрени кръста, за които се предполага, че са съхранявали частици от Светия кръст.
Изложбата бе открита от кмета Панайот Рейзи в присъствието на директорът на НИМ проф.д-р Божидар Димитров, откривателя на мощите на Свети Йоан Кръстител проф. Казимир Попконстантинов и археолога Кръстина Панайотова, ръководител на разкопките на нос Скамни.

източник: Дарик