Румънците не знаят защо задържат Христо Спасов

Румънците не знаят защо задържат Христо Спасов 2

Един съвестен рибар, жертва на невъобразим куриоз

Румънците не знаят защо задържат Христо Спасов 3На 13 април, наш рибар бива задържан в Румъния по обвинение, че е на риболов в забранени води. По законите на ЕС след 12 миля от брега водите са за всички, които са членки на ЕС, т.е. български кораби могат да ловят риба след 12 миля. Нашият кораб е бил на 21 миля. Въпреки това румънците задържат Христо Спасов. Следва разследване – 30 дни. За тези 30 дни капитанът на кораба не може да напуска страната, под арест е. Представени са всички необходими документи, всичко е изрядно. НО румънците продължават да го държат с оправданието “още не са изтекли 30 дни”. А тези 30 дни се превръщат в човешка драма, защото този рибар, без да е виновен за каквото и да е, е далеч от семейството си и най-вече има загуби, които могат да се опишат по следния начин – унищожаване на целия му 15-годишен бизнес. И защо? Защото румънците не се съобразяват с нищо. Стигнахме дотам, че евродепутатът Илияна Йотова поиска помощ от ЕК. И … пак нищо. Румънците продължават с безумните обвинения, продължават да знаят своето и на всичкото отгоре не допуснали българските адвокати до изслушването в петък, един черен петък 13.

Румънците не знаят защо задържат Христо Спасов 4
Задържаният български риболовен кораб в Румъния

Румънците искат  конфискация на кораба и 3 години затвор. Все едно е убил човек, а реално Румъния повдига такова обвинение, което е в противоречие с европейското законодателство.

/Интервюто с Христо Спасов е от дата 24.05.2011г./
Куриозът продължава! Вчера Христо Спасов трябваше да се прибере в България, но не са го пуснали, защото нямало кой да наглежда кораба му при положение, че корабът е задържан! Трябваше днес медиите вече да се на крак, това беше целта на прибирането му в България. Докога ще продължава тази несправедливост???
Ето какво представя като инаформация и варненския печат:

Снощи арестуваният ни рибар Христо Спасов не можа да се прибере при своето семейство в Балчик

четем в днешния брой на вестник „Черно море”. В полунощ изтече прокурорската забрана да напусне румънското пристанище Мангалия, където преди 34 дни беше задържан заедно с кораба си БЧ 51-59. Румънските гранични власти отказаха да ми върнат личната карта, докато не осигуря охраната на своя кораб. Това заяви за в. „Черно море” Христо Спасов, с когото успяхме да се свържем по телефона вчера следобед. Опитахме всички възможни начини, за да бъде освободен незаконно задържаният наш рибар в Румъния. Затова утре или вдругиден ще организираме голям протест на румънската граница край Дуранкулак, съобщи за в. „Черно море” Емил Милев, председател на рибарската браншова организация „Черноморски изгрев”. По неговите думи ще се съберат екипажите не само на близо 60-те рибарски кораба от Варна, Балчик и Шабла, които членуват в браншовата организация. В протеста ще се включат и останалите рибари от Северното Черноморие. Скандалът с незаконното задържане на Христо Спасов не е личен, а на цялата ни рибарска общност”