Рибари бедстват край Созопол

Рибари бедстват край Созопол 2
Осем рибари са бедствали вчера край Созопол, съобщиха  от полицията. Те са били в две лодки. В едната е имало шест души, а в другата – двама
Рибари бедстват край Созопол 3Гранична полиция и Гражданска защита са изпратили екипи на мястото, предаде БТА.Силен вятър и вълнение усложняват операцията по спасяването. Вчера вечерта бе отправено и предупреждение за бурни ветрове.Няколко от местните рибари са се опитали да достигнат до бедстващите лодки. Техните плавателни съдове обаче не могли да стигнат далеч заради високите вълни.

Панайот Рейзи за радио Фокус: Има много новоизлюпени яхтсмени, които хабер си нямат от морето

Има много новоизлюпени яхтсмени, които хабер си нямат от морето. Отишли са, изкарали са едно капитанско удостоверение, няма значение по какъв начин и после си мислят, че морето е до колене. Това каза кметът на Община Созопол Панайот Рейзи във връзка с инцидентите през последната нощ, при които една яхта потъна, а рибарско корабче бедстваше във водите край остров Св. Иван. Осем души общо бяха спасени при двата инцидента.”С морето и с планината шега не бива. Това е истината, казвам го на всички. Трябва и да знаят, че от природата по-голямо няма”, коментира созополският кмет.

По думите му, днес морето е много лошо, вълните са доста големи, вали дъжд и духа силен вятър. “Според мен, в такъв момент всеки трябва да си стои до лодката на пристана, да си пие рома и да си пуши пурата. Изобщо нямат работа да влизат в морето”, смята кметът на морския град. Той добави, че местните познават морето и това е причината лодките им да са вързани на кея. “Пият си кафето отстрани в кафенетата и се радват на красотата”, допълни кметът на Созопол Панайот Рейзи.

11.08.2011 17:57ч. от chernomorie-bg.com

Изкарали с въжета бедстващите на яхта “Олимп”

Шестима души, бедстващи на борда на яхта “Олимп” са извадени с въжета на брега. Инцидентът е станал снощи. На борда на плавателния съд имало и 12-годишно дете. Яхтата се е намирала в близост до остров “Свети Иван” край Созопол, но поради поривите на вятъра, достигащи на моменти до 18 м./секунда е станала неуправляема и заседнала в скалите около острова, разположени в северната му част. В резултат на съприкосновението със скалите

корпуса на яхта “Олимп” се пропукал и започнала да навлиза вода. Бедстващите успели да слязат на острова, където изчакали пристигането на двата спасителни екипа, придвижващи се с катер на Морска администрация “Спасител 4” и кораб на Регионален граничен сектор – Бургас. Спасителните действия са ръководени от Локалния координационен център, като до остров “Свети Иван” е доплувал катера, поради наличието на плитчини и скали. Около 21.40 ч. бедстващите граждани са откарани до созополското пристанище.

По същото време служителите от Регионален граничен сектор – Бургас и Морска администрация са се отзовали на втори сигнал за бедстващи в морето двама мъже, които с рибарската си лодка са били в района на нос Колкита, южно от Созопол. Сигналът е получен, чрез телефон 112 в 20.35 часа вчера като рибарите са получавали светлинна сигнализация от патрул на Регионален граничен сектор – Бургас, разположен на скалите. Благодарение на мобилната навигация, осъществявана от Локалния координационен център, рибарите са успели да открият талян и да вържат лодката си за него, докато бъдат открити от катера на Морска администрация “Спасител 4” и кораба на Регионален граничен сектор – Бургас. Бедстващите са били изтеглени с въжета от катера, който единствено се е приближил максимално до нос Колкита, поради наличието на плитчини и скали. Рибарите са откарани до созополското пристанище, откъдето са се прибрали по домовете си.