Разследват спорни строежи в Созопол

Разследват спорни строежи в Созопол 1Прокуратурата разследва Националния институт за паметниците на културата (НИПК) заради съгласувателни разрешения за строителство, издадени в противоречие със закона.

В материалите по делото влизат стотици разрешителни за строителство в некропола на Античния Созопол по проекти, съгласувани от института. Говорителят на прокуратурата в Бургас Калина Чапкънова заяви, че за последните три години в Созопол са били издавани между 400 и 500 разрешителни за строителство на година, като 60 % от тях са за терени в некропола Аполония Понтийска, като при строителството са били унищожени множество археологически паметници на културата.“НИПК е бездействала по отношение на точно този археологически паметник на културата, поради което част от материалите по настоящето дело бяха отделени и изпратени в Софийска градска прокуратура“, заяви пред БНР Чапкънова. На тези обвинения директорът на НИПК Георги Угренов отговори, че това е абсурд, че институтът полага неимоверни усилия за съхранението на всички паметници.


Според източници пожелали анонимност, практиката на НИПК около съгласуването на проекти била ярък пример на корупция. Угринов не отрече, че подчинената му институция съгласува проекти, изготвени от жена му за частни възложители. Според запознати, архитектите, чиито проекти се съгласуват от института, са малцина. Повечето от тях били бивши служители на НИПК или пък роднини на служители от настоящия му състав.
БГНЕС
 

Античният некропол в южния край на плажа на „Харманите" в Созопол е най-големият, открит у нас .

Аполония Понтийска е най-старият град със статут на град-държава на територията на България. Създаден е през VII в. пр.Хр. От няколко години учени проучват некропола на селището, функционирал до края на ІІІ в. пр.Хр. Открити са уникални предмети – рисувани съдове в червенофигурна техника, съдове с пластична украса.

Изследвани са повече от 1500 гроба с останки от погребални обреди с дарове. Некрополът има оградна стена, от която досега са проучени около 40 метра.

Подобни ограждения има в некропола в Атина в кв. "Карамейкос", но созополският бил по-добре запазен, твърдят археолози. Античната стена и гробниците в Созопол, които археолозите наричат Градът на мъртвите, нямали световен аналог от този период.

Още отпреди десетина години В Созопол тлее конфликт между археолози и собственици на имоти, които желаят да строят. Върху античния некропол на Аполония вече има няколко хотела въпреки предупрежденията на изследователите, че се строи върху уникални исторически забележителности.

Преди години вината беше хвърлена върху някогашните поземлени комисии, за които адвокати твърдяха, че са връщали земи неправомерно и това била причината да се нарушава Законът за паметниците на културата.
Vesti.bg