Разделят плажовете за бедни и богати

Разделят плажовете за бедни и богати 1
Снимка: "24 Часа"

Нова категоризация на плажовете, която ще позволи затварянето на ивици само за избрани клиенти на хотелски комплекси, готви регионалното министерство. Тя ще е записана в промени на Закона за Черноморското крайбрежие.

Идеята е плажовете да бъдат разделени на плажот национално значение, които са в национален курорт, и на такива от затворен тип, коитоса пред големите и скъпи хотелски комплекси от типа ол инклузив. На тях няма да се допускат туристи, които не спят в хотела, или пък ще бъдат принудени да плащат такса за ползване на плажната ивица.

И в момента няколко хотелски комплекса искат от външни туристи такса за плажните ивици пред тях, но тя е незаконна.

Идеята за промените в Закона за Черноморското крайбрежие дали управителите на крайморските области.
Това потвърди губернаторът на Бургас Константин Гребенаров.

Идеята е била обсъждана със зам.-министъра на регионалното развитие Екатерина Захариева, твърди той.

От регионалното министерство отказаха вчера да дадат подробности за готвените промени в закона. Причината е, че Захариева и повечето чиновници, които са запознати с промените, са в отпуск.

Според служители на ведомството придвижване на въпроса можело да има през следващата седмица, когато зам.-министър Захариева се връща на работа.

Свалиха цените, за да им намерят стопани

Правителството свали началните цени за концесиониране на плажните ивици с 30%, за да върви по-лесно отдаването им за дългосрочно стопанисване от частни фирми.

По предложение на регионалното министерство дори се даде възможност при повторен търг цената на концесията да се свали и с 50% спрямо тази от първия.

Над 8 млн. лв. е спечелила през 2009 г. държавата от отдаването на плажове на концесия. Тогава частни фирми са стопанисвали 71 плажни ивици. Тази година пък 1/3 останаха без стопани и бяха давани на общините.

Източник: „24 Часа“