Пътят Бургас – Созопол е най-опасен за мотористите

Пътят Бургас - Созопол е най-опасен за мотористите 1Рисков по отношение на инциденти смотоциклетисти е пътят Бургас – Созопол. Това каза говорителят на Областната дирекция на полицията в Бургас Цветелина Рандева. Тя обясни, че това се дължи на факта, че пътят позволява да се развива много голяма скорост, поради липсата на завои. Освен това пътната настилка в участъка е в сравнително добро състояние. Друга причина за тежки пътни инциденти с водачи на мотори е нарушената  на места пътна настилка.

“Ако такъв тип дупки по пътищата не са особено опасни за едно возило като лекия автомобил например, то за единмотоциклет могат да се окажат фатални”, обясни Рандева.

Голяма част от инцидентите настъпват и заради несъобразяване на водач на автомобил с мотоциклетистите по пътищата. “Всяка година ние даваме много жертви по отношение на водачите на мотори. Тези МПС са мощни, развиват много висока скорост. Когато се движи с толкова висока скорост, единственото което водачът може да следи е осевата линия. В резултат на което те се движат по осевата линия между двете пътни платна, а не в предназначената за това пътна лента. Голяма част от инцидентите настъпват, когато се закачи огледало на преминаващ в непосредствена близост автомобил”, посочи Рандева. 

По думите й инциденти настъпват преди всичко с млади мотористи – между 20 и 26-годишна възраст, тъй като те са по-склонни към експерименти. Рандева допълни, че по-дисциплинирани са мотористите, движещи в колона, отколкото тези, които се движат самостоятелно. “За съжалени това са хора, които, както ние казваме, са “подвижни донори”. Голям процент от крайпътните паметници в бургаско са именно намотоциклетисти”, отбеляза Рандева. Тя допълни, че полицейските служители редовно дават превантивни съвети, но по думите й понякога те нямат добра степен на ефективност.

Агенция “Фокус”