Първа награда за талантливата Мина от Созопол 1

Първа награда за талантливата Мина от Созопол

Първа награда за талантливата Мина от Созопол 2
Мина Недин отново прослави Созопол

Младата пианистка Мина Недин отново прослави Созопол като спечели първа награда на Международния клавирен конкурс „Андрей Стоянов”, който се проведе в София.

Международно жури, начело с проф. Домусчиев, оцени близо 100-те участника, които се представяха в три възрастови групи. Созополското дарование се конкурира със свои талантливи връстници от Германия, Гърция, Турция, Румъния, Сърбия и Македония. Тя очарова публиката и спечели журито с виртуозното изпълнение на произведението на акад. Андрей Стоянов – „Танец” и „Котка и мишка” на композитора Капланд.

Музикален педагог на талантливата пианистка е Яна Райчева. Мина започва да учи солфеж още на пет години и вече е една от най-добрите пианистки в нейната възраст.

Първия си концерт изнася още на 5 години – през 2006-та. Оттогава досега е участвала в над 15 регионални, национални и международни конкурси, в които се е класирала на челните места. Талантът на малката созополчанка е съпътстван с много труд и музикални изяви, които й носят и първите успехи в музикалната и изпълнителска кариера. Впечатляващо е нейното изпълнение и на Международния фестивал на изкуствата „Радост на брега”-Бургас, където успява да спечели втора награда в своята възрастова група и симпатиите на публиката и журито. Безспорен фаворит е сред своите връстници и при участието си в Третия международен телевизионен фестивал ”Класика и джаз – Морска раковина”-Созопол.

Мина се представи блестящо на Четвъртия национален конкурс на клавирни творби от български композитори ”Бъдещето на България”, посветен на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, където спечели първа награда в своята възрастова група.

Успехът на малката Мина не е изненада, защото созополската пианистка от години печели награди и челни места от престижни конкурси и разнася славата на Созопол като град на изкуствата и талантите.

източник: burgasnews.com