Пускат бариера за багерите в Созопол

Пускат бариера за багерите в Созопол 1Кабинетът пуска бариера за багерите в Созопол, Черноморец и къмпингите “Смокиня”, “Градина” и “Каваците”.

Строителството там ще бъде забранено, докато не се изгради пречиствателна станция, която да поеме отпадните им води, съобщи зам.-министърът по екология Ивелина Василева.

От 18 до 24 август бе проведен вторият етап от съвместната проверка на Басейнова дирекция Черно море и регионалните инспекции по околна среда, които са установили, че отпадните води отиват директно в морето.

При първата проверка през юни бяха инспектирани 16 зони за къпане, 30 плажа и 39 потенциални източници на замърсяване на морската вода. Сега пък е установено, че препоръчителните нива на замърсяване на водата са повишени, но тя не е опасна за здравето на къпещите се. На ВиК Бургас е съставен акт заради изливане на мръсната вода на Созопол в морето.
Всички общини без пречиствателни станции са поканени да кандидатстват с проекти за безвъзмездно финансиране по оперативна програма “Околна среда”. Те трябва да ги представят до края на годината. Специалистите на екоминистерството ще дават консултации всеки четвъртък как да се направят проектите. Големият курорт Златни пясъци, който пък е в активите на община Варна, до края на 2010 г. може да представи проект за европейско финансиране.

Източник: Стандарт