Проектът за пречиствателната станция в Созопол е в напреднала фаза

Проектът за пречиствателната станция в Созопол е в напреднала фаза 1
Така изглеждаше терена на пречиствателната станция, докато държавата отпускаше регулярно средства за изграждането й; снимка: dariknews.bg

Екип на община Созопол ще участва на 28 април, сряда в Министерството на околната среда и водите в консултация с министерски екип за уточняване на параметрите на пречиствателната станция. На срещата ще бъде определен съвместно с двете работни групи еквивалента жители, за които ще се строи пречиствателното съоръжение.

Това е важно за бъдещото съоръжение, защото Созопол като туристическа дестинация има специфични особености. При планирането на обема на дейността на пречиствателната станция трябва да бъде отчетено, че през летния сезон градът и прилежащите курорти нарастват до 100 хил. души. Това ще бъде обсъдено утре в МОСВ-стана ясно по време на редовното заседание на Общински съвет след въпрос на общински съветник към кмета Панайот Рейзи.

Той заяви, че разговорите за окончателния вариант за проект на пречиствателната станция са в много напреднала фаза и в най- кратки срокове ще бъде финализиран проекта, който с одобрение на МОСВ ще получи финансиране и ще продължи неговото строителство.

Кметът на община Созопол Панайот Рейзи припомни сагата около пречиствателната станция, която вече две години стопира строителството на съоръжението. До идването на ГЕРБ на власт държавата отпускаше всяка година определена сума по ПУДООС за строителни дейности на пречиствателната станция. След идването на власт на новото правителство тази практика е преустановена и започват безкрайни проверки на построеното до този момент на пречиствателната станция, което включва основите и пилотите на екологичното съоръжение. След приключването на полицейските и прокурорски проверки на строителните дейности се оказва, че няма нарушения, но е загубено ценно време за строителството на пречиствателната станция на Созопол, която е сред приоритетите и ангажиментите на държавата пред Европейския съюз, за чието неизпълнение България ще търпи санкции.

Тук градоначалникът напомни,че министърът на Министерството на околната среда и водите е получил двойка за дейностата си от своите депутати. Това вероятно е дало стимул на екоминистерството да ускори процедурите по пречиствателната станция на Созопол.

Успоредно с това са водени и разговори и са правени изследвания и експертизи за промяна на първоначалния проект на общината за пречиствателната станция. Едно от предложенията на МОСВ, което допълнително забавя строителството на пречиствателната станция е да не бъде една пречиствателна станция за Созопол и Черноморец , а две отделни за всеки град.

Независима експертиза излиза с доклад, който е одобрен на експертен съвет в МОСВ и според който, вариантът за пречиствателната станция остава първоначалния-да бъде изградено съоръжение, което да събира и обработва водите на Черноморец и Созопол. Пречиствателната станция ще се строи на два етапа, като първия етап включва изграждането на два колектора в Созопол и един за Черноморец. На предстоящите консултации кметът Панайот Рейзи ще настоява пред министерския екип в първия етап да бъде включено и с. Равадиново.

Ние построихме нова канализация и ВиК система по европейски проект, но жителите на Равадиново не могат да ползват придобивката, защото към момента експертите не искат да го включат в пречиствателната станция. А пари има по оперативната програма и ще настояваме пред министър Караджова в проекта да бъде включен и колектор за Равадиново

заяви пред общинските съветници кметът. Той подчерта, че община Созопол е най-подготвена за стартиране на проекта за пречиствателната станция и намира за крайно неуместно дългото разтакаване до сега.

Като кажа ,че за пречиствателната станция са необходими 100 млн. лв. и всички се стряскат. Сумата не е голяма, тя е реалистична, защото отразява строителните дейности по двата етапа на проект

уточни Рейзи. Във втория етап на проекта за пречиствателната станция е предвидено да бъде изградена нова канализационна система на новите квартали на Созопол, както и включването на района около Провлака,където ще се изгражда булевард и зона за отдих, в системата на пречистване на отпадните води.

източник: Дарик