Програма за развитие на поклонническият туризъм в Созопол

Програма за развитие на поклонническият туризъм в Созопол 2

Божидар Димитров: Около 20 обекта ще влязат в програмата за развитие на поклонническия туризъм в Созопол

Програма за развитие на поклонническият туризъм в Созопол 3
24 Юни 2011, снимка: sozopol8130.blogspot.com

За възстановяването на църквата „Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол, възможностите за поклоннически туризъм и културните и исторически обекти в региона, Агенция “Фокус” разговаря с Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Фокус: Г-н Димитров, как премина възстановяването на църквата „Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол със средствата, отпуснати от Министерски съвет и кога евентуално тя ще бъде завършена и ще може там да бъдат поставени мощите на Св. Йоан Кръстител и да стане част от туристическите атракции на града?
Божидар Димитров: Както беше предвидено по план още през август миналата година. Тогава беше предвидено, че на 24 юни, в деня на рождението на Св. Йоан Предтеча, църквата ще бъде напълно завършена, неосветена, ще има само водосвет, защото се оказа, че тя е неосквернена и не се налага ново освещаване, а само водосвет. Оказа се, че основният камък на църквата и на престолната маса в олтара не са пипнати, въпреки че повече от 60 – 70 години църквата е била музей, концертна зала и какво ли не още. За щастие, те никак не са били пипнати. С отпуснатите от правителството средства в размер на общо около 700 000 лева, с 2 дарения – 50 000 лева от Валентин Златев и 50 000 лева от една американка, женена за българин, но православна християнка, приела православната вяра – Жезел Серес, църквата беше напълно завършена преди няколко дни. Обзавеждането, за него не бяхме помислили, 11 полилея, 31 плафона аплици, свещници, църковни предмети, необходими за богослужението, са дарени от Бойко Борисов, лично дарение на стойност над 30 000 лева. Отделно моя милост дарява с отлично качество – иконите и иконостаса. Има и други по-малки дарения по обзавеждането на църквата.

 

Програма за развитие на поклонническият туризъм в Созопол 4
снимка: Чайков

Фокус: Какво може да накара една американка, женена за българин, да дава пари за възстановяване на църквата „Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол?
Божидар Димитров: Видях мъжа й, той е избягал от България преди 30 г., станал е бизнесмен, направил е доста в Америка, а сега има предприятие в България. Изглежда, че той е дълбоко религиозен човек, а под негово влияние жена му е станала православна християнка. Попитах го – „Защо”? Той каза, че е намерил православната религия за най-хуманна и това е така, за разлика от католиците и протестантите, които се колят за вярата, че в православието съществува правило – „Бог е дал живота и само Бог може да го отнеме”. Православната църква никога не е имала инквизиция, не е горяла хора на клади и т.н. Не само това, ами жената е направила и дъщеря си православна и тъй като в Америка няма българска православна църква, те са се записали в американската православна църква. Като мисионери, обикалят с дъщеря си в Америка. Помогнах им с български книги.
Фокус: Каква е историята на църквата „Св. Св. Кирил и Методий”?
Божидар Димитров: Много е интересна историята на тази църква. През 1870 г. се създава Българската екзархия в Созопол, и заедно с още 21 крайбрежни селища са изключени от границите на екзархията. Изключени са, защото населението е било преобладаващо гръцко. 25-те български семейства след Освобождението създават своя собствена църковна община, която се присъединява към Екзархията, но разбира се, те нямат църква. Затова те събират пари и си построяват своя църква извън града, тъй като по-близо е била и българската махала в началото на града. Тази църква е огромна и импозантна, тъй като вече не е имало ограничението, налагано от османските власти, за християнските храмове. Името на църквата е посветена на българските национални светци Св. Св. Кирил и Методий и иконите в нея са били всичко на български светци. След 1944 г., за съжаление, богослуженията в нея са прекъснати и е решено, че една църква стига за града. Това е църквата „Св. Георги”, по-удобна, защото е в центъра на града. Постепенно тя е била запусната, превърната е в музей, отнета е била от Църквата. След това е била превърната в концертна зала. Най-накрая е грохнала поради опасност от самосрутване и е била затворена. Дори концерти по време на Аполония не са се правили.

Фокус: След възстановяването й ще бъдат ли извършвани служби в нея?
Божидар Димитров: Разбира се, сега в църквата има всички необходими атрибути. Особено интересен е иконостасът, който е пренесен от друга църква – самосрутила се навремето. Този иконостас е дърворезбан и е една от най-хубавите работи на Дебърската школа – другия край на българската етническа общност. Както се казва – дошли са майстори. Това не е единственият в града, в още една църква има, в Пазарджик има. Въобще, дебърските майстори са работили по българските земи навсякъде и този прекрасен иконостас ще бъде използван при богослужения. В него ще бъдат поставени пак икони на български светци, дело на художника Иван Бахчеванов, директор на картинната галерия в града. Между иконите на българските светци ще бъдат, разбира се, на патроните – Св. Св. Кирил и Методий, св. Цар Борис и св. Цар Тервел – първият български светец, особено любим на хората по Черноморието, тъй като се знае, че хан Тервел присъединява Южното Черноморие към българската държава. На негово име сега се строи църква в Ахтопол и в крайбрежните църкви вече е пълно с икони на Св. Цар Тервел. Т.нар. целувателни икони, които са 2 на брой, тъй като има 2 аналоя – на Св. Св. Кирил и Методий, на Св. Цар Тервел, а и на Св. Седмочисленици, съучениците на Св. Св. Кирил и Методий, ще бъдат дарени от вицепремиера Симеон Дянков.

Фокус: Кога ще бъдат поставени мощите на Св. Йоан Кръстител в този храм?
Божидар Димитров: Те ще бъдат поставени в 11.00 часа с литийно шествие, което ще се води от Сливенския митрополит Йоникий, към чиято епархия спада и созополската енория. Бойко Борисов се очаква да пристигне по обед за т.нар. водосвет. Това ще бъде част от програмата за развитие на поклоннически туризъм. Мощите на Св. Йоан Предтеча ще бъдат само един от обектите; в града ще бъдат включени в поклонническия туризъм всички църкви и манастири в Созопол, а те са над 20. Маршрутът ще започва от църквата „Св. Зосим”, първата църква в градината при началото на града, в която са мощите на мъченика св. Зосим – римски легионер от Созопол, който е приел християнската вяра и е бил екзекутиран заради нея. Маршрутът ще включва и манастирите „Св. Св. Кирик и Юлита”, манастира „Св. Йоан Предтеча”, ще включва новия манастир на носа на Созопол, който открихме и в момента се разкрива от археологическа експедиция. Ще включва няколко параклиса, църквата „Св. Богородица” с много ценния й иконостас от Дебърската школа, античната базилика в града, църквата „Св. Георги”… Общо около 20 обекта, от които 13 са напълно реставрирани, а за другите се очаква правителството да помогне с една солидна сума, като пилотен проект.

Фокус: Защо Созопол, а не някой друг град ще развива поклоннически туризъм?
Божидар Димитров: И другаде има църкви и манастири. В България наскоро се отпечата една книга – има над 350 светци, но те са, така да се каже, домашни светци, не много известни в света. По волята на съдбата, Созопол наистина сякаш е осенен от една щастлива съдба. В него се събраха, и то в рамките само на една година, мощи и реликви на светци, познати по цял свят, тъй като те са родоначалници на християнската вяра. Освен мощите на св. Йоан Предтеча, миналата година през май, когато все още нямаше никакви мощи в града, Вселенският патриарх подари мощи на Св. Андрей, които са в църквата „Св. Георги”. Бойко Борисов подари една частица от Светия кръст, която беше открита в музея, а по-късно бе донесена и от него, подарена, и свето миро от Св. Николай Чудотворец. Тези светци са известни по цял свят и предполагаме, че освен български туристи, каквито могат да привлекат и домашните светци на други места – на Кръстова гора, на Търново, на Плиска и Преслав, където също има манастири, предполагаме, че ще привлечем и много чужденци и те вече привличат.

Фокус: Има ли постъпки и островът Св. Иван да бъде включен в това, за което говорихме?
Божидар Димитров: Той е включен в маршрута. Представете си – какъв ще бъде този маршрут. Предимствата да бъде избран Созопол за този пилотен проект са няколко. Мощите са на първостепенни светци, създатели на църквите, защото са в много живописна, обстановка, даже – екзотична. Посетителите и поклонниците ще посетят няколко полуострова и два острова, надяваме се, по норвежката програма, по която се работи на остров Св. Иван. Не е без значение, че има отлична комуникация и пътна мрежа. Созопол разполага с отлична пътна мрежа, която го свързва с Бургас тип автомагистрала, и с най-голямото международно летище в България (само на 30 км от Созопол – в Бургас), както и отлично пристанище, което може да поема пътници.

Фокус: Какъв е интересът от Русия, Гърция, Украйна, православните държави?

Програма за развитие на поклонническият туризъм в Созопол 5
Божидар Димитров, Директор на Националния Исторически Музей

Божидар Димитров: Изхождаме от това, което се случва през последната година – благодарение на Негово светейшество Вселенският патриарх, който издаде енциклики на всички свои подчинени енории и епархии, а те са не само в Турция, а и в Северна Гърция – тази част, придобита след балканските войни, и за останалите територии – Егейска Македония, Беломорска Тракия, под скиптъра на Вселенския патриарх, това предизвика голяма вълна от гръцки поклонници от енориите в Северна Гърция. В същото време, добрата идея да бъдат показани мощите на Негово превъзходителство руския министър-председател Путин направи широко известно и в Русия това, че мощите на Св. Йоан Предтеча са в Созопол. Още през зимата руски групи от туристи посещаваха масово и се покланяха пред мощите на Кръстителя в църквата „Св. Георги”, която е крайно неудобна за приемане на поклонници, тъй като е пешеходна зона и трудно се стига до нея дори пешком. Сега църквата „Св. Св. Кирил и Методий”, приела мощите на Кръстителя, е в центъра на града. Тъй като центърът между новия и стария град е мястото се посещава от много хора, църквата ще бъде отворена дори и през нощта. Тя вече е добре осветена.

източник: ИА “Фокус”