Приключи форумът по проекта „Мрежа на регионите от източните външни граници на ЕС”

Приключи форумът по проекта „Мрежа на регионите от източните външни граници на ЕС” 1Приключи работната среща на членовете на проекта „Мрежа на регионите от източните външни граници на ЕС” (NEEBOR), в която участие взеха представители от Северна Карелия (Финландия), Лапландия (Финландия), Прешов (Словакия), Източна Македония – Тракия (Гърция), Есзак-Алфорд (Унгария), Видземе (Латвия), Вармия-Мазури (Полша), Южен трансдунавски регион (Унгария), Северозападен регион (Румъния) и Агенция за регионално развитие и иновации (Бургас, България),

Участниците във форума, който се провежда в България по покана на Областния управител Константин Гребенаров, начертаха конкретни стъпки, които да подпомогнат партньорството между регионите на страните по външните граници на Европейския съюз. Като основен приоритет, който да залегне в програмата на мрежата за 2011 година се очерта развитието и съхранението на културно – историческото наследство, именно в тази сфера ще бъдат разработени и съвместни проекти. След срещата Гребенаров организира за чуждестранните гости обиколка на забележителности в гр. Созопол. Партньорите в проекта посетиха музеен комплекс „Южна крепостна стена и кула” в Созопол, където разгледаха зърнохранилище, южна крепостна стена и стражева кула, античен кладенец, някои от които  датиращи още от I – II век пр.н.е.

Акцентът в програмата бе посещение на църквата „Свети Георги Победоносец”, в която се съхраняват частица от мощите на „Свети Йоан Предтеча”, мирото на „Свети Николай Чудотворец” , парченце от светия кръст и мощи на „Свети Андрей Първозвани”.

Визитата на чуждестранната делегация завърши с посещение на благотворителна кулинарна изложба, организирана от Военния клуб в Созопол. По време на изложбата гостите опитаха от кулинарните шедьоври, лично приготвени от местните хора, като по този начин се докоснаха до традиционната българска кухня, до топлото гостоприемство на созополчани и едновременно с това подпомогнаха благотворителната инициатива.

Източник: globusnews.net