Започна изграждането на пречиствателната станция в Созопол

Започна изграждането на пречиствателната станция в Созопол 2
снимка: www.sozopol.bg
снимка: www.sozopol.bg

С тържество и в присъствието на зам. министър Малина Крумова, зам.министърът в оставка Ивелина Василева и областния управител Константин Гребенаров бе даден официално старта на най-големия проект, който община Созопол реализира – изграждане на пречиствателната станция в Созопол.

Общата стойност на проекта „Интегриран проект за водния цикъл на Созопол I етап” е на стойност 75 087 587,15 лв. и включва изграждането на шест обекта. Строителството на първия обект „Изграждане на канални помпени станции (КПС), напорни тръбопроводи и колектори е обекта, с който започва реалното изпълнение на проекта, планиран да бъде завършен през 2015 година.

снимка: www.sozopol.bg

Изграждането на пречиствателната станция е чакана от всички нас от много години, а проекта, чиято реализация днес официално започваме е изстрадан и заслужен- заяви кметът на община Созопол – Панайот Рейзи, който благодари на зам. министър Малина Крумова, която активно е участвала в неговата подготовка и е оказвала медотическа помощ. Благодарности получи областния управител Константин Гребенаров, екипа от общинска администрация, който е подготвил проекта и общинския съвет. Специални благодарности кметът Рейзи отправи и към зам. министърът в оставка Ивелина Василева, която е съдействала този важен за Созопол и Черноморец проект да бъде готов и одобрен в най-кратки срокове. Кметът пожела на строителната фирма и на екипа по реализация на проекта да успеят да приключат дейностите в срок и качествено, за да няма санкции.

Той заяви, че строителството на тези обекти, които сега започват са съобразени с наближаващия туристически сезон:

„Започнахме строителството на тези подобекти, защото ние като администрация знаем колко е важно за нашите съграждани да имат спокойствие и сигурност за летния сезон, но от есента централните улици на града ще бъдат разкопани, за да продължим по проекта и се надявам че те ще проявят разбиране и всички заедно ще се поздравим с пречиствателна станция и нова ВиК система през 2014 година, когато ще приключат строителните дейности по проекта.”

Тържеството продължи с водосвет отслужен от отец Стилиян и изпълнения на хора към СОУ „Св. св. Кирил и Методий” гр.СозополПоздравления поднесоха още зам. министър Малина Крумова и областния управител Константин Гребенаров. Тържеството продължи с водосвет отслужен от отец Стилиян и изпълнения на хора към СОУ „Св. св. Кирил и Методий” гр.Созопол.

В присъствието на кметове на населени места, общински съветнци и жители на Созопол и Черноморец кметът Панайот Рейзи и зам.министър Малина Крумова направиха символично първа копка. Кметът счупи бутилка шампанско, за да върви строителството по вода, а отец Стилиян благослови започнатото дело.

Строителните дейности трябва да приключат до 15 май 2013.

източник: sozopol.bg