Празничен концерт за юбилея на созополското училище

Празничен концерт за юбилея на созополското училище 1Празничен концерт, организиран от ръководството на Основно училище ”Свети свети Кирил и Методий” и с участието на учениците отбеляза кулминацията в тържествата посветени на 130 годишния юбилей на созополското училище.

Учители и ученици получиха поздравления от община Созопол и правителствени и неправителствени организации. От името на община Созопол заместник кмета Катя Стоянова благодари на педогогическия колектив за всеотдайната работа през годините и им пожела да съхраняват българското образование и култура и да издигат все повече авторитета на българското училище. По случай празника училището получи много подаръци. Голяма икона на светите братя, изработена от художникът Иван Бахчеванов бе подарък от общината за 130 годишният юбилей на училището. Община Созопол подари още видеокамера и голяма торта за впечетляващия рожден ден на училището. Тортата бе символично разрязана в края на концерта от директорът на училището Димитринка Щерионова и малката Йоана.

Пред препълнената зала на читалището учениците от предучилищната група до осмите класове показаха талант и красиви музикални и танцувални изпълнения.

През изминалия век, в духа на най-добрите възрожденски традиции, гражданите на Созопол поканват талантливия народен архитект Уста Генчо да построи нова сграда, в която децата им да се учат на български език.

„От протоколите на Първата сесия на Бургаския главен съвет през 1880 г. е видно, че от тази молба на десетки български семейства сее изградила българска общинав Созопол и се назначава български учител”.(в-к”Марица4 бр.289,29.05.1881г.

Първият главен учител е високообразованият българин димитър Пинтиев от Одрин. До месец септември 1981 г. училището съществува като народно основно училище „Кирил и Методий”. Със заповед на Окръжният съвет за народна просвета-гр.Бургас от 16.10.1984 г. училището е преобразувано в ЕСПУ и в него се обучават всички ученици от Созополска община от 8 до 10 клас..От 1990 г. ЕСПУ преминава в СОУ, а от 2000 г. със заповед на Министъра на МОН поради демографски причини СОУ е преобразувано в Основно училище.

През изминалите години директори на училището са Д.Пинтиев, Н.Теофилов, Д.Пиндев, Г.Чернев, Н.Вачков, И.Байчев, Г.Ангелов, Н.Калоянов, Г.Иванов, В.Андонов, Г.Дубараджиева, К.Калата, В.Чапевова, Д.Щерионова.

През учебната 2009-2010 г. в Основно училище ”Свети свети Кирил и Методий” се обучават 325 деца от 26 учители и възпитатели. Освен задължителните учебни дисциплини учениците посещават групи по свободноизбираема подготовка по информационни технологии, изобразително изкуство, художествено- творчески състави, спортни секции.

Основна цел на стратегията за развитие на училището до 2015 г. е подобряване на условията за обучение и повишаване качеството на образование.

Източник: Община Созопол