По два-три лева за граца в Созопол

По два-три лева за граца в Созопол 1Грацата в Созопол се търгува по два-три лева килото. По това време на годината малкият сафрид е една от най-често срещаните риби в Черно море, казват старите морски вълци.

Риболовните корабчета започват да излизат на брега около 16 часа и ако държите да имате на трапезата наистина прясна риба, трябва да сте на пристана и да ги чакате. Цената от 2 лева важи за по-голямо количество и е добра, ако искате да си осолите или замразите за зимата.

Много бургазлии пътуваха в топлите почивни дни до Созопол, за да се запасят с риба за зимата. Около 13 са риболовните корабчета в древния град, които влизат всяка сутрин в морето и пускат мрежите си.


По два-три лева за граца в Созопол 2Чернокопът, както казват на малкия лефер, се търгува по 4-5 лева килото. Понякога в рибарските мрежи влизат и деликатесните калкани, но цената е само за ценители- килото върви около 20-тачка.

Краят на октомври и началото на ноември се лови едър сафрид и паламуд. Паламудът влиза в Черно море напролет, а зимата мигрира в топлото Мраморно море. Хвърля хайвера си от втората половина на май до началото на август в крайбрежните зони, когато температурата на водата достигне над 18 градуса.

Старите морски вълци разказаха, че най-много паламуд е минал през октомври. Веян паламуд е класиката за неговото съхраняване, той може да се намери по-късно по сергиите. При нас е само прясната риба, казаха рибарите. Личи си, че са доволни, явно легендата, че мощите на Свети Йоан Кръстител помагат, ще се окаже вярна.

Източник: gramofona.com