Последните находки потвърдиха - Созопол е бил древен икономически и арт център 1

Последните находки потвърдиха – Созопол е бил древен икономически и арт център

Последните находки потвърдиха - Созопол е бил древен икономически и арт център 2
Откритата пещ в стария Созопол

На 5 април National Geographic излъчва филма за мощите на св. Йоан Кръстител…

Археологическият екип под ръководството на Цоня Дражева и Димитър Недев продължава спасителните разкопки при входа на стария Созопол. Голимите разкрития миналата година бяха свързани с начина, по който е бил укрепен средновековния град през V-VІ век и с християнския център – манастира „Св. Никола Чудотворец“, съществувал в периода Х -ХVІІ век.

Поредното значимо откритие стана факт преди няколко дни. То показа, че още преди 2 600 г.в Аполония се е произвеждала фина архаична керамика, казва Цоня Дражева.
Непосредствено пред южната крепостна стена беше разкрита голяма кръгла пещ с диаметър 2,6 м. Сферичният купол е изработен от кирпичени тухли, както и скарата с множество кръгли отвори. Върху нея са били подреждани готовите за изпичане съдове. Под скарата се намира горивната камера и входа на огнището, в които бяха открити останки от пепел и въглени от дървени въглища, които са осигурявали поддържането на силна и равномерна температура при изпичането на съдовете.

Керамичната пещ се датира в началото на V век преди Христа и е единствената открита досега от архаичната епоха на север от гръцкия остров Тасос.
Възобновените разкопки след тежката зима разкриха нови обекти, свързани с ранната история на най-стария град на западния бряг на Черно море Аполония Понтийска. Тук на провлака в близост до древното пристанище кипял бурен икономически живот. Разкрити са антични металургични пещи и леярни, които подготвяли стоката си: медни и железни крици /заготовки/ за търговските кораби.

На помощ на бургаските археолози се притекоха френски колеги от Университета в Марсилия, под ръководството на проф. Жак Терио, ръководител на изследователската лаборатория по керамика към Центъра за интердисциплинарни изследвания в археологията при Френската академия.

Предстоят лабораторни изследвания на находките от пещта и подготовка за аварийната й консервация и реставрация, съобщи още Дражева. Това ще даде възможност тя да бъде експонирана в общия музеен комплекс на открито в националния археологически резерват „Аполония- Созопол“.

Появи се и още една новина, свързана с археологическите открития в Созопол – National Geographic е насрочил дата за премиерата на филма за мощите на св. Йоан Кръстител, открити в средновековния манастир на остров св. Иван. Филмът ще бъде излъчен за пръв път на 5 април в 22 часа по американския канал. В него ще бъдат показани детайли около разкриването и изследването на мощите от специалисти в България и лабораторията на Оксфордския университет.

източник: gramofona.com