Пост за тялото – храна за душата

Пост за тялото – храна за душата 1Нека за известно време се откъснем от ежедневието и се доближим до духовното” – казва отец Иван в църквата „Свети Георги Победоносец” в Созопол.

За Православието постът представлява омаломощаване на телесното за възвишаване на духовното. В този период се извършва подготовката за изповед, а после и приемане на светото Причастие. Постът не е самоцелна диета, а един дълбоко философски личностен акт на устояване на изкушения.

Постът е безполезен за онези, които не се въздържат от грехове„ пише Свети Йоан Златоуст. Светият отец Св. Василий Велики споделя: „Впрочем ползата от поста не бива да те ограничава само в едно въздържание от ядене на блажна храна, защото истинският пост е отдалечаване от злини. Избягвай неправдата. Прости на ближния си оскърблението. Опрости делата на длъжника си. Не пости в караници и съдене – въздържайки се от вино, не се въздържаш от произнасяне на обиди; не ядеш месо, а изяждаш брата си; постиш цял ден, а ходиш по съдилища. Постът препраща молитвите ни към небето, като ги превръща в криле при възкачването ни горе. Постът е духовно възрастване за семейството, майка на здравето, възпитател за младостта, украшение за старите, добър спътник за пътуващите, надежден съжител на обществото.

Православната Църква определя четири постни периода в годината – Рождественски, св. Четиридесятница, Петров и Богородичен ден. Рождественски пост (Филипов пост) започва от 15 ноември и продължава 40 дни до 24 декември (Бъдни вечер) като  по своята строгост отстъпва на Великия.

Да се поспрем за малко, да се замислим и да посрещнем бъдещото празнично събитие – Рождество Христово. Да се обърнем към децата, подрастващите и да им подадем ръка” – изрази своето пожелание отец Иван и посъветва поста да не се приема като забрана или задължение, а напротив – като възможност за човека.

Източник: Прес център Община Созопол