Последната българска подводница “СЛАВА” става музей

Последната българска подводница "СЛАВА" става музей 2
Подводница СЛАВА
Българската подводница “Слава” снимка: http://4coolpics.com/lovec1.htm

Последната българска подводница “Слава” ще стане музей, след като днес бе официално изведена от състава на Военноморските сили, съобщи БТА.

“Слава” става собственост на община Варна и ще бъде превърната в музей, за да виждат бъдещите поколения къде са служили българските подводничари, заяви на церемонията за  прощаването с кораба командирът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев. Той допълни, че подводницата “Надежда”, която бе изведена по-рано от състава на ВМС, ще бъде наразяна на скрап.

Подводница СЛАВА на море
Архивна снимка на подводница СЛАВА

На прощаването с кораба присъстваха още бивши матроси, ветерани, офицери от резерва и запаса.

Тържеството започна по традиция с вдигане на националното знаме и флага на “Слава”. Пред събралите се командирът на дивизиона за подводни операции кап. I ранг Камен Кукуров посочи, че корабът не е просто тонове метал, а е бил дом на всички подводничари и ги е нуачил на мъжество, гордост и чест. Контраадмирал Манушев благодари на целия състав на дивизиона за професионализма му през изминалите години.

Националното знаме и флагът от “Слава” днес свалиха двама бивши командири на подводницата. Символите бяха предадени на контраадмирал Манушев, който ги връчи на директора на Венноморския музей във Варна Мариана Кръстева. Манушев изрази надежда, че знамената ще бъдат извадени от музея и връчени на командира на нова българска подводница, на която отново ще бъдат издигнати. По думите му набирането на екипаж няма да бъде проблем, защото българският моряк е добър професионалист и се учи бързо.

Видеото е предоставено от ИМПАКТ ПРЕС ГРУП

източници: Дневник & Impact Press Group

На видеото по-долу можете да видите последното плаване на “СЛАВА”