Поморие, Слънчев бряг и Балчик изчезват в морето

Поморие, Слънчев бряг и Балчик изчезват в морето 2
Поморие, Слънчев бряг и Балчик изчезват в морето 3
31ви Октомври - Международен ден на Черно море

Експерти алармират, че състоянието на черноморската екосистема е тежко, а максималната височина на вълните се увеличава. Учени от руската академия на науките коментират, че Черно море става по-бурно, т.е. постепенно средната височина на екстремалните вълни (максималната височина на вълните в най-бурния ден) расте от година на година. Засега няма убедителна хипотеза, която да обясни това явление, но е отчетено повишение на нивото на водния басейн с 30 см от средата на миналия век досега. В резултат на това от Руската академия на науките прогнозират, че на българска територия е възможно да бъдат залети Поморие, Слънчев бряг, Балчик, Златни пясъци, части от Албена и Варна, тъй като това са най-ниските точки по нашето Черноморие.

Черно море руши бреговете си, като всяка година залива все по-голяма част от сушата, наблюдават учените от държавите, които граничат с него, съобщиха от Института по океанология към БАН.

Изводът на учените е, че основната причина за опасните аномалии е промяната в климата през последните години, в резултат на глобалното затопляне. Температурата на въздуха над Черно море се е повишила с около един градус по Целзий за последните няколко години.

Тежкото екологично състояние на Черно море се дължи най-вече на замърсените води на реките, които се вливат в морето. Океанолози предупреждават, че пускането в експлоатация на газопровода „Южен поток“ ще влоши ситуацията за екосистемите в морето, които са вече достатъчно застрашени и крехки, в резултат на човешката дейност.

източник: energyonline.bg