Подновяват археологическата експедиция край Созопол

Подновяват археологическата експедиция край Созопол 1Българо-френската археологическа експедиция в района на Созопол ще бъде подновена тази година, каза Димитър Недев, директор на Археологическия музей в града пред радио „Фокус“. Проектите като научно-изследователска дейност са свързани с локализиране на нови археологически структури между нос Хумата и Созопол в посока юг-югоизток. Идеята е там да се намерят извънградски агломерации, една от които ще бъде проучена в района на възвишението Света Марина. Археологическото лято 2010 година в Созопол се провежда във връзка с 2620 юбилейна година от създаването на най-древния град в България Аполония, днешния Созопол. Археологическата кампания през настоящия сезон не е толкова наситена, както предните години, но запазва своя комплексен характер като проучвания, каза Недев.

В началото на годината се направиха проучвания на южната крепостна стена на град Созопол, датираща от 5 в. сл. Хр. В момента там върви проект за консервация, реставрация и експониране на стената. Следващия етап от проучванията също е в ход

допълни той. В момента вървят проучвания на два терена в района на Райския залив, които са участъци от Античния некропол на Аполония. Единият от участъците е с над проучени 25 гроба. В момента е в ход проучването на втория участък. Дейностите имат спасителен характер и са свързани с изграждането на вилни сгради. Ще продължат проучванията и на манастирския комплекс в района на остров Свети Иван.

Средствата, отпуснати за археология не са много, но се надявам да бъдат достатъчни

каза Недев.

Източник: ИА „Фокус“